GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generali i Croatia osiguranje s najvećim rastom premije životnih osiguranja u 2015.

Generali i Croatia osiguranje s najvećim rastom premije životnih osiguranja u 2015.
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2016 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 25 društava za osiguranje u Hrvatskoj u 2015. je u odnosu na prethodnu godinu povećana za 2 posto, na 8,7 milijardi kuna, a godišnji rast premije za 164,5 milijuna kuna rezultat je snažnog rasta premije u segmentu životnih osiguranja, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
Zaračunata bruto premija u segmentu životnih osiguranja tijekom 2015. godine rasla za gotovo 11,3 posto, odnosno za više od 297,4 milijuna kuna te je na kraju godine iznosila 2,93 milijarde kuna.

S druge strane, bruto premija u neživotnim osiguranjima, koja čini više od 66 posto ukupne zaračunate bruto premije na hrvatskom osigurateljnom tržištu, prošle je godine u odnosu na 2014. smanjena za 2,24 posto, odnosno za 133 milijuna kuna, na 5,79 milijardi kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na kraju prošle godine najveći je tržišni udio držalo Croatia osiguranje, s 2,3 milijarde kuna premije, što čini 26,45 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja.

Drugi je Allianz, s 1,19 milijardi kuna ukupne premije i tržišnim udjelom od 13,65 posto, a treći Euroherc, čija je premija na kraju 2015. iznosila 819,5 milijuna kuna, što je 9,39 postotni tržišni udio.

Od 15 društava koja u Hrvatskoj nude životna osiguranja, njih devet prošlu je godinu završilo s rastom premije, pri čemu su "rekorderi" Generali osiguranje, s godišnjim rastom premije za 81,45 posto, te Croatia osiguranje, čija je premija u tom segmentu rasla za 40,08 posto.

Osjetno povećanje premije, iako s nižom bazom, bilježe još i Velebit (27,2 posto), Wuestenrot (17,3 posto) te Erste VIG osiguranje (13,2 posto).  
Lider u segmetnu životnih osiguranja je Allianz koji je u 2015. prikupio 535,7 milijuna kuna zaračunate bruto premije, što čini 18,25 postotni tržišni udio. No, Allianzova je premija u životnim osiguranjima lani prema 2014. smanjena za jedan posto.

Na drugom je mjestu Croatia osiguranje, koje je s 513,5 milijuna kuna premije zauzelo 17,5 postotni tržišni udio, dok je treće Uniqa osiguranje, s 350 milijuna kuna premije i udjelom na tržištu životnih osiguranja od 11,9 posto.

U segmentu neživotnih osiguranja Croatia osiguranje sa zaračunatom premijom od 1,79 milijardi kuna, zauzima najveći najveći tržišni udio, 31 posto. No, premija CO-a u tom je segmentu pala na godišnjoj razini za gotovo 6,2 posto, a pad bilježe i preostali osiguravatelji koji imaju najveće udjele u tom tržišnom segmentu.

Tako je Euroherc, koji se s 819,5 milijuna kuna i udjelom na tržištu od 14 posto nalazi na drugom mjestu u neživotnim osiguranjima, zabilježio pad premije na gotovo 6 posto, a Allianz, koji sa 655,14 milijuna kuna (11,3 postotni udio) zauzima treće mjesto, bilježi pad premije za 3,2 posto.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja pokazuju da je u neživotnim osiguranjima najzastupljenije i nadalje obvezno autoosiguranje, kao i da liberalizacija tog segmenta tržišta i dalje utječe na zaračunatu premiju kako u "neživotu" tako i na razini cijelog tržišta.

Tako je premija obveznog osiguranja vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama krajem 2015. iznosila nešto više od 2 milijarde kuna, što je 14,8 posto manje nego krajem 2014. godine. Pad premije zabilježen je unatoč činjenici da je tijekom prošle godine u Hrvatskoj sklopljeno 2.023.396 polica obveznog autoosiguranja, što je 2,7 posto više nego tijekom 2014.

Kod životnih osiguranja najzastupljenije je klasično životno osiguranje kod kojeg je zaračunata premija na kraju prošle godine iznosila gotovo 2,5 milijarde kuna i bila 6,7 posto viša nego krajem 2014. godine.
Tagovi: Generali, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Erste VIG osiguranje, premija osiguravatelja, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE