GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I: Tržišni udjel u Hrvatskoj u godinu dana skočio na gotovo 6%

GEN-I: Tržišni udjel u Hrvatskoj u godinu dana skočio na gotovo 6%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2014 / 15:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - GEN-I Zagreb d.o.o. danas je obilježio godišnjicu ulaska na tržište opskrbe električnom energijom kućanstava i malih poduzetnika u Hrvatskoj. U ovom izuzetno dinamičnom razdoblju tvrtka je ostvarila izvrsne rezultate te zaključno s prvim kvartalom osvojila 5,9 posto ukupnog hrvatskog tržišta opskrbe električnom energijom.
Od lipnja 2013. godine, kada je pod robnom markom "Jeftina struja" predstavljena ponuda za kućanstva i male poduzetnike do 1. lipnja 2014. potpisano je 19.513 ugovora (16.975 kućanstava i 2.538 malih poduzetnika) dok su ostali u procesu prelaska.

U poslovnom segmentu tvrtka GEN-I Zagreb je tijekom 2013. godine potpisala ugovor s 968 novih korisnika te od tržišnog udjela od 1% u siječnju 2013. godine skočila na udio od 5% ukupnog hrvatskog tržišta električne energije krajem prosinca prošle godine. Rast poslovanja se nastavio i u 2014. godini te su se portfelju klijenata tvrtke GEN-I Zagreb pridružili i Vodovod Osijek, sve škole Vukovarsko-srijemske županije, sve škole Grada Splita, 5 fakulteta u Gradu Zagrebu te Nacionalni park Krka. Širenje baze velikih poslovnih korisnika snažno je poduprlo rast u ovom segmentu te tvrtka očekuje  da će do kraja 2014. godine postići 11 posto tržišnog udjela u poslovnom segmentu.

Na tržištu električnom energijom postoji još niz izazova, a kao jedan od njih predstavnici tvrtke izdvojili su novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu, čime će doći do povišenja cijena u kategoriji zajamčene opskrbe za poduzetništvo.

„Svakako bi željeli skrenuti pozornost malim poduzetnicima kako će od 1. srpnja 2014. godine – ako i dalje ostanu u kategoriji zajamčene opskrbe za poduzetništvo – tarife za električnu energiju biti 50 posto iznad tržišnih cijena te bi svakako trebali razmisliti o promjeni opskrbljivača“, izjavio je Predsjednik uprave Grupe GEN-I dr. sc. Robert Golob.

Usprkos izazovima, poslovni prihod tvrtke GEN-i Zagreb za 2013. godinu iznosio je preko 92 milijuna eura, a u prvom kvartalu 2014. godine ostvaren je poslovni prihod u visini 30,9 milijuna eura. Dok je u 2012. godini prodaja konačnim korisnicima iznosila 94,1 GWh, u 2013 ta se brojka popela na 354,5 GWh da bi samo u prvom kvartalu 2014. prodaja konačnim korisnicima dosegla broj od 216,5 GWh.

 „Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i iznimno nam je drago što su potrošači prepoznali GEN-I kao najpovoljnijeg opskrbljivača električnom energijom. Međutim, kako bi i dalje uspješno razvijali poslovanje na hrvatskom tržištu pred nama je još niz otvorenih pitanja. Kada su u pitanju  kućanstva i mali poduzetnici  najveći izazov je pitanje jedinstvenog računa. Rješavanja ovog pitanja uvelike bi korisnicima olakšalo razumijevanje što točno i kome plaćaju. Osim toga, nameću se još dva velika izazova koje mjerodavne institucije moraju riješiti kako bi svim korisnicima mogli ponuditi još bolje uvjete pri nabavi električne energije. Jedan su netransparentni troškovi energije uravnoteženja koji su nekoliko puta veći nego u susjednim zemljama, a drugi izazov je prisila svih opskrbljivača da kupuju električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora električne energije od HROTE-a po netržišnim uvjetima. Sve ove nejasnoće odražavaju se u višim troškovima električne energije za potrošače,“ zaključio je Golob.

Tagovi: GEN-I, Robert Golob, električna energija, struja, Vodovod Osijek, Nacionalni park Krka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago oslabili, pri čemu Crobex već treći dan zaredom, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače.

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
POSEBAN GOST
Američki milijarder Sheldon Adelson doputovao u Pulu
PULA - Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon Adelson, poslovni čovjek koji je, po posljednjem popisu "Forbesa", 28. najbogatiji čovjek na svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE