GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gdje putuju ruski turisti otkako je otpočela invazija na Ukrajinu?

Gdje putuju ruski turisti otkako je otpočela invazija na Ukrajinu?
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 07:48
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nekada je zapadna Europa bila omiljeno odredište ruskih turista. Ali stvari su se promijenile.

Max, Rus u svojim 40-ima, šetao je muzejima u Francuskoj, uživao u finoj kuhinji u Italiji i išao na šetnje po brdima Španjolske.

Tada je Rusija napala Ukrajinu. Ove godine Max, koji je za CNBC rekao da mu nije ugodno govoriti svoje prezime, "nije ni razmatrao" Europu kao odredište za odmor.

"Svjestan sam problema s dobivanjem viza za europske zemlje", rekao je.

Prošli tjedan Europska unija pristala je suspendirati sporazum o putovanjima s Moskvom iz 2007. koji je olakšao izdavanje viza Rusima. Taj će potez otežati i poskupjeti Rusima putovanje u blok.

Zatvaranje zračnog prostora EU za ruske zračne prijevoznike u veljači također je otežalo putovanja.

"Loša je ironija da sam apsolutno protiv rata i Putina, ali također imam poteškoća s putovanjima", rekao je Max.

“U budućnosti, kada Putin ode i kada ponovno postanemo normalna država, nadam se da ću moći ponovno posjetiti Europu. Jako volim Italiju.”

Max je jedan od mnogih Rusa koji su ovog ljeta europske destinacije za odmor zamijenili drugim zemljama.

Zemlje EU-a poput Italije, Španjolske, Cipra i Grčke bile su među prvih 20 odredišta koja su ruski putnici najviše rezervirali smještaj prije izbijanja rata, prema podacima ForwardKeysa, tvrtke za podatke o putovanjima.

Međutim, Olivier Ponti iz ForwardKeysa rekao je da su zračna putovanja Rusa u Europu tijekom ljeta iznosila samo 26% onoga što je bilo 2019. godine.

"Ruska invazija na Ukrajinu zasigurno je ograničila izbore za odmor njezinih građana, jer su izravni letovi za mnoga popularna odredišta zabranjeni", rekao je. "Još uvijek je moguće da Rusi posjete Europu, ali sada moraju presjedati na mjestima poput Istanbula ili Dubaija."

Prema ForwardKeysu, koji je ispitivao podatke o dolascima letova, nekoliko odredišta zabilježilo je porast ruskih posjetitelja u lipnju, srpnju i kolovozu u odnosu na 2019. godinu.

Maldivi (skok od 5%)
Sejšeli (4%)
Turska (4%)
Ujedinjeni Arapski Emirati (2%)

Većina tih zemalja bila je popularna među ruskim posjetiteljima i prije rata. Prema Economist Intelligence Unitu (EIU), Turska je bila glavna destinacija za ruske turiste u 2019., a slijede je područje pod ruskom okupacijom Abhazija, UAE i Maldivi.

Analitičari iz EIU-a rekli su za CNBC da su Maldivi dugo bili omiljena destinacija za bogate Ruse koji lako mogu dobiti turističke vize po dolasku za boravak do 90 dana.

Povoljniji tečaj u Turskoj od sredine ožujka vjerojatno je povećao broj putovanja tamo, rekli su analitičari EIU-a Mario Bikarski i Federica Reccia za CNBC. Turska lira trenutačno iznosi 18,23 u odnosu na dolar — blizu rekordno niske razine nakon što je turska središnja banka smanjila svoje referentne stope u kolovozu unatoč inflaciji od blizu 80%.

Ipak, mogućnost Rusa da putuju mogla bi biti dodatno ograničena, rekli su. Osim što je EU suspendirao svoj sporazum o povlaštenom viznom režimu s Moskvom iz 2007., rekli su Bikarski i Reccia, ekonomski problemi mogli bi obeshrabriti Ruse da putuju.

Tagovi: ruski turisti, Rusi, Maldivi, Cipar, Grčka, Rusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE