GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GBTA: Globalna potrošnja na poslovna putovanja tek bi 2026. mogla dosegnuti razinu iz 2019.

GBTA: Globalna potrošnja na poslovna putovanja tek bi 2026. mogla dosegnuti razinu iz 2019.
PUTOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Globalna potrošnja na poslovna putovanja oporavlja se u odnosu na prve dvije pandemijske godine, no zbog pogoršanja makroekonomskih uvjeta s rastućom inflacijom, cijena energije, manjkom radne snage, izazovima u opskrbi i drugima, dostizanje potrošnje iz 2019. od oko 1,4 bilijuna dolara očekuje se tek 2026.

Prognoze su to iz novog godišnjeg izvješća Globalnog udruženja za poslovna putovanja (GBTA) "2022 GBTA Business Travel Index Outlook", koje pokriva 73 zemlje i 44 industrije.

Prošlogodišnja prognoza označavala je 2024. kao godinu oporavka poslovnih putovanja i potrošnje na njima, no sada se taj oporavak, kako kažu istraživači, odgađa za oko 18 mjeseci zbog novonastalih makroekonomskih i geopolitičkih izazova i problema od početka 2022. godine. Kao otegotne okolnosti u izvješću se navode i održivost okoliša te regionalni utjecaj rata u Ukrajini.

Slijedom svega, predviđa se da će u 2022. potrošnja na poslovna putovanja po svijetu dosegnuti 933 milijarde dolara, za razliku od 2021. kada je iznosila 697 milijardi dolara i 2020. kada je bila tek 661 milijardu dolara, što je bio pad od 54 posto u odnosu na 1,4 bilijuna dolara potrošenih u 2019. godini.

U dosadašnjem blagom oporavku potrošnje na poslovna putovanja najveći doprinos imala je sjeverna Amerika, ali i ona je još daleko od 2019., kao i kod zračnih prijevoznika i hotela koji se u pandemijskim godinama oslanjaju više na turizam ne bi li popunili prazninu nastalu padom korporativnih putovanja.

S druge strane, najveći pad potrošnje na poslovna putovanja u pandemiji, pa i najslabiji oporavak bio je u zapadnoj Europi, koja je, prema istraživanju GBTA, jedina regija u svijetu koja je 2021. imala pad potrošnje na poslovna putovanja zbog širenja covida u varijanti omikron te godine i početkom 2022.

Za oporavak u 2022. iz GBTA naglašavaju da će ovisiti o nekoliko faktora: od daljnjih globalnih napora u cijepljenju i nacionalnim politikama putovanja pa do raspoloženja poslovnih putnika i politike upravljanja putovanjima, što se, po njima, zadnjih šest mjeseci dosta poboljšalo.

No, ipak ne očekuju da će se globalna potrošnja vratiti na 1,4 bilijuna dolara do sredine 2026. godine, za kada predviđaju da će dosegnuti 1,47 bilijuna dolara.

GBTA je jedno od najvećih svjetskih udruženja za poslovna putovanja i sastanke sa sjedištem u Washingtonu (SAD), koje djeluje na svim kontinentima, pružajući usluge mreži od više od 28 000 profesionalaca u putovanju.

Tagovi: poslovna putovanja, industrija putovanja
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi ispod razina na koje su potonuli početkom rata u Ukrajini
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi nastavili višednevni pad, spustivši se čak i ispod razina koje su bili zabilježili na početku ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, jer su pod pritiskom oštrih korekcija cijena dionica na europskim burzama dok investitori strahuju od moguće recesije.
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
U PLUSU
Hrvatska s novcem iz EU-a u plusu za više od 67 mlrd kuna
ZAGREB - Hrvatska je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) od 2013. do 22. rujna ove godine povukla 8,22 milijarde eura, što je 76,6 posto dodijeljenih sredstava iz EU fondova, dok je državni proračun u plusu za 67,2 milijarde kuna, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.
Wall Street prekinuo negativni niz
NAPOKON RAST
Wall Street prekinuo negativni niz
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena rujanska katastrofa
ZAGREB - Novi pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz dramatično slabiji promet nego jučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE