GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GBTA: Globalna potrošnja na poslovna putovanja tek bi 2026. mogla dosegnuti razinu iz 2019.

GBTA: Globalna potrošnja na poslovna putovanja tek bi 2026. mogla dosegnuti razinu iz 2019.
PUTOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Globalna potrošnja na poslovna putovanja oporavlja se u odnosu na prve dvije pandemijske godine, no zbog pogoršanja makroekonomskih uvjeta s rastućom inflacijom, cijena energije, manjkom radne snage, izazovima u opskrbi i drugima, dostizanje potrošnje iz 2019. od oko 1,4 bilijuna dolara očekuje se tek 2026.

Prognoze su to iz novog godišnjeg izvješća Globalnog udruženja za poslovna putovanja (GBTA) "2022 GBTA Business Travel Index Outlook", koje pokriva 73 zemlje i 44 industrije.

Prošlogodišnja prognoza označavala je 2024. kao godinu oporavka poslovnih putovanja i potrošnje na njima, no sada se taj oporavak, kako kažu istraživači, odgađa za oko 18 mjeseci zbog novonastalih makroekonomskih i geopolitičkih izazova i problema od početka 2022. godine. Kao otegotne okolnosti u izvješću se navode i održivost okoliša te regionalni utjecaj rata u Ukrajini.

Slijedom svega, predviđa se da će u 2022. potrošnja na poslovna putovanja po svijetu dosegnuti 933 milijarde dolara, za razliku od 2021. kada je iznosila 697 milijardi dolara i 2020. kada je bila tek 661 milijardu dolara, što je bio pad od 54 posto u odnosu na 1,4 bilijuna dolara potrošenih u 2019. godini.

U dosadašnjem blagom oporavku potrošnje na poslovna putovanja najveći doprinos imala je sjeverna Amerika, ali i ona je još daleko od 2019., kao i kod zračnih prijevoznika i hotela koji se u pandemijskim godinama oslanjaju više na turizam ne bi li popunili prazninu nastalu padom korporativnih putovanja.

S druge strane, najveći pad potrošnje na poslovna putovanja u pandemiji, pa i najslabiji oporavak bio je u zapadnoj Europi, koja je, prema istraživanju GBTA, jedina regija u svijetu koja je 2021. imala pad potrošnje na poslovna putovanja zbog širenja covida u varijanti omikron te godine i početkom 2022.

Za oporavak u 2022. iz GBTA naglašavaju da će ovisiti o nekoliko faktora: od daljnjih globalnih napora u cijepljenju i nacionalnim politikama putovanja pa do raspoloženja poslovnih putnika i politike upravljanja putovanjima, što se, po njima, zadnjih šest mjeseci dosta poboljšalo.

No, ipak ne očekuju da će se globalna potrošnja vratiti na 1,4 bilijuna dolara do sredine 2026. godine, za kada predviđaju da će dosegnuti 1,47 bilijuna dolara.

GBTA je jedno od najvećih svjetskih udruženja za poslovna putovanja i sastanke sa sjedištem u Washingtonu (SAD), koje djeluje na svim kontinentima, pružajući usluge mreži od više od 28 000 profesionalaca u putovanju.

Tagovi: poslovna putovanja, industrija putovanja
PROČITAJ I OVO
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
MOST
Pelješkim mostom u dva mjeseca prošlo 775 tisuća vozila
ZAGREB - Dnevno prosječno 12 tisuća, a ukupno čak 775 tisuća. Toliko je vozila, od njegova otvorenja 26. srpnja, dosad prošlo Pelješkim mostom, a iako, naravno, znamo da od Brijeste do Komarne i obrnuto nisu išli samo Hrvati, broj je to ekvivalentan svakom trećem registriranom vozilu u Lijepoj našoj.
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
POLJOPRIVREDA
Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu troškova u poljoprivredi
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju bila među zemljama EU-a s najvećim rastom troškova u poljoprivredi, a bilježila je i dvoznamenkasti rast cijena poljoprivrednih proizvoda, tek nešto blaži od europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago porasli, prekinuvši višednevni uzastopni pad, no na tjednoj razini su pretrpjeli gubitke veće od tri posto.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše recesije, dok je dolar znatno oslabio prema euru i britanskoj funti.
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street ponovno oštro pao zbog straha od recesije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već sedmi put u posljednjih osam dana, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke izazvati recesiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE