GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gažić: Pozitivan impuls Zagrebačkoj burzi dale bi nove privatizacije

Gažić: Pozitivan impuls Zagrebačkoj burzi dale bi nove privatizacije
ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2013 / 16:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijeli financijski sektor pa tako i tržište kapitala vrlo je dobro i zakonski i infrastrukturno pripremljen za događaj koji će obilježiti cijelu 2013. godinu, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no bitnije se promjene u trendovima na tržištu, pozitivne ili negativne, ne očekuju, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Hrvatsko tržište kapitala u 2013: izazovi i očekivanja" u organizaciji Akademija Zagrebačke burze (ZSE).
Predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić kazala je da je 2012. bila godina koju bi sudionici na tržištu kapitala rado zaboravili, a da se s obzirom na krizu u zemlji i okruženju bitnije promjene u trendu ne očekuju. Naime, promet ZSE lani je pao za čak 44 posto te je na razini od svega 10-15 posto prometa iz 'zlatne' 2007. godine.

Pozitivan impuls, istaknula je Gažić, dale bi nove privatizacije, jer u Hrvatskoj ima vrijednosnih papira koji mogu biti atraktivni i profesionalnim i privatnim ulagačima.

Međutim, u Hrvatskoj je sve manje aktivnih ulagača - lani ih je bilo 10 posto manje nego 2011. i čak 50 posto manje prema 2009., istaknuo je član Uprave Središnjeg klirinškog depozitarnog društva Stjepko Čičak, dodajući kako ne treba očekivati ni da će ulazak Hrvatske u EU privući veći broj stranih ulagatelja u hrvatske vrijednosnice.

Bitnije promjene u 2013. ne očekuje ni predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Petar-Pierre Matek, koji je kazao da je hrvatski sustava izrazito bankocentričan i takav će u srednjem roku i ostati. Matek u 2013. očekuje stagnaciju ili daljnji pad u industriji koju ta agencija nadzire, što tumači 'vanjskim utjecajima', npr. osiromašćenošću građana u krizi.

Ujedno, sudionici okruglog stola navode da je sada teško bilo što prognozirati jer je u EU, uslijed posljedica krize, u tijeku 'regulatorni tsunami', koji iz dana u dan mijenja pravila igre, a što mora pratiti i Hrvatska, jer se sve više pitanja vezanih uz europska tržišta kapitala uređuje uredbama koje sve članice moraju primjenjivati, a sve se manje područja ostavlja članicama da ih same reguliraju.

Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić osvrnuo se pak na makroekonomska očekivanja, rekavši da u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 0,4 posto, kao i da, s obzirom na 'nezgodan' ekonomski trenutak ulaska Hrvatske u EU taj događaj u kratkom roku može imati i negativan utjecaj na rast, jer će predstavljati ozbiljan izazov za neke dijelovi hrvatskog gospodarstva.

No, istaknuo je, bilo kakav rast ne bi bio dovoljan da ubrzo zaustavi porast nezaposlenosti. U prvoj polovici ove godine to ne treba očekivati, u drugom dijelu godini eventualno je moguća stabilizacija, a prve znakove oporavka na tržištu rada teško je očekivati prije 2014. godine, rekao je Šantić.

Tagovi: Zagrebačka burza, ZSE, Ivana Gažić, Stjepko Čičak, Zdeslav Šantić
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE