GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Galway najzelenija prijestolnica Europe, Ljubljana pri vrhu

Galway najzelenija prijestolnica Europe, Ljubljana pri vrhu
EKOLOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2016 / 10:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljana je prošli tjedan bila domaćinom svečanog proglašenja i dodjela nagrada u kategorijama Zelene prijestolnice Europe za 2018. i Europskog zelenog lista za 2017. godinu.

Riječ je o priznanjima koje je Europska komisija uvela 2008. godine i koja se svake se godine dodjeljuju gradovima predvodnicima ekološkoga urbanog življenja koji mogu poslužiti kao uzor i inspiracija drugim urbanim sredinama. Ovogodišnji pobjednik u kategoriji Europskog zelenog lista irski je grad Galway kojem je Europska komisija (EK) dodijelila priznanje za poseban angažman građana, gradskih vlasti te malog i srednjeg poduzetništva u postizanju veće mobilnosti. Titula Zelene prijestolnice Europe za 2018. godinu pripala je nizozemskom gradu Nijmengenu kojeg je EK nagradila za transformaciju i reorganizaciju prometa, inovativnu biciklističku infrastrukturu te odgovorno gospodarenje otpadom.

Do sada su pobjednici bili Stockholm 2010., zatim Hamburg 2011., Vitoria-Gasteiz u 2012., Nantes 2013., Kopenhagen 2014.. Bristol u 2015., a 2016. godine laskava titula najzelenije europske prijestolnice pripala je Ljubljani. Svaki od navedenih gradova gotovo je u potpunosti transformirao način funkcioniranja prilagodivši se time visoko postavljenim ekološkim standardima i svaki od njih može služiti ostatku dijela svijeta kao primjer ne dobre, već najbolje prakse.

No i na ovoj listi Ljubljana, koja je u svega desetak godina po pitanju zaštite okoliša i očuvanja prirode postigla dovoljno da podigne kriterije za ostatak Europske unije, ima ipak jedno sasvim posebno mjesto. S ukupno 1700 realiziranih projekata ovaj je grad uspio sanirati prometne gužve, svakodnevne probleme poput predugog čekanja javnog prijevoza, bolje povezao pojedine dijelove grada i na  bezbrojne druge načine podigao kvalitetu života svojih stanovnika.

Osim uštede vremena i novca, značajno je smanjeno zagađenje zraka, zatim je uži gradski centar iz prometnog središta prenamijenjen za bicikliste i pješake, a impresivna je i brojka od 542 četvorna metra zelenih površina po glavi stanovnika, što je ujedno i najviši takav standard u Europi. Ljubljana se može ponositi i podatkom da se čak 60 posto otpada ovdje odvaja, čime se Ljubljana opet našla u samom europskom vrhu. Nadalje, u Ljubljani se otpad prikuplja ispod zemlje čime su eliminirani neugodni mirisi (posebice u ljetnim vremenima) te zaprljanje javnih gradskih površina.

Užim gradskim centrom prometuju isključivo gradski autobusi i tzv. Kavaliri, svojevrsna taksi usluga, što je još jedan od detalja koji Ljubljanu stavlja u
kategoriju najpoželjnijeg mjesta za život. Naime, Kavaliri su ekološka vozila s kojima je vožnja besplatna. Iako su prvenstveno namijenjeni starijim osobama te im olakšavaju odlazak s jednog kraja grada na drugi, vozači će rado povesti svakoga tko se na takvu vožnju odluči. Izgrađena je i podzemna garaža pa automobilima više nema mjesta na gradskim trgovima, kako je prije ovog vala promjena bio slučaj.

Usto, zasađeno je preko dvije tisuće stabala, redovito se provode akcije čišćenja gradskih površina, provode se marketinške kampanje kojima je cilj doprijeti do svijesti pojedinaca o važnosti očuvanja okoliša i apelira se na solidarnost s budućim generacijama kojima će se ta ista priroda i okoliš prepustiti. Najnoviji trendovi u Ljubljani kreću se smjeru poticanja odjeljenje ekonomije i to u prvom redu car – sharing usluga gdje je tvrtka Avantcar prva europska autokompanija koja ima flotu od 100 posto električnih automobila. Nakon analize i izračuna podataka došli su do spoznaje da na održavanje samo jednog automobila, a u Sloveniji ih ima oko 1,1 milijun, vlasnik mjesečno potroši 500 eura, a da bi takav automobil veći dio vremena zapravo bio parkiran negdje.

Tagovi: Galway, Ljubljana, car sharing, Zelena prijestolnica Europe, Kavaliri
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice i oštrom padu najvećih svjetskih burzi.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja ulagača da rast prinosa na državne obveznice najavljuje jačanje inflacije.
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Slabašan promet i pad indeksa u tjednu u kojem smo analizirali veliku većinu poslovnih rezultata za 2020. godinu.
Buffett: Nikad se nemojte kladiti protiv Amerike
PROROK IZ OMAHE
Buffett: Nikad se nemojte kladiti protiv Amerike
NEW YORK - Prorok iz Omahe Warren Buffett objavio je danas svoje tradicionalno pismo dioničarima u kojem jasno poručuje - nikad se nemojte kladiti protiv Sjedinjenih država.
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE