" /> "> Frljićev "Kompleks Ristić" izveden u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku | SEEbiz.eu

Frljićev "Kompleks Ristić" izveden u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Frljićev
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2015 / 22:04
Autor: izveden u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku
RIJEKA - Predstava "Kompleks Ristić“ redatelja Olivera Frljića  premijerno je odigrana u srijedu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, nakon praizvedbe 20. rujna u 49. festivalu BITEF u Beogradu te izvedbi u Skoplju i Ljubljani.
Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i makedonskog festivala MOT.  Nastupili su glumci riječkoga HNK Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

 Polazište za predstavu je život i umjetničko djelovanje jednog od najznačajnijih jugoslavenskih kazališnih redatelja Ljubiše Ristića te reakcije okoline na njega, ustvrdio je Frljić. Kaže kako je pravi poticaj za nastanak ove predstave nedostajući dio filma Lazara Stojanovića "Plastični Isus", u kojem se nalazila dokumentarna snimka vjenčanja Ljubiše Ristića.

 Frljić navodi da je film bio bunkeriran niz godina, a nakon što je ponovno prikazan, u njemu je nedostajao taj dio. Po tvrdnjama redatelja Stojanovića, razlog je u pojavljivanju generala JNA u toj sceni, roditelja mladoženje i mladenke te nekih uzvanika. Po  Frljiću, ta nestala scena ilustrira kompleksan odnos Ristića i središta političke moći.

 Ideja za nastanak predstave, prema Frljićevu mišljenju, odnos je kulturne i političke javnosti prema Ristiću i njegovu djelu, posebno u okolnostima njegova aktivnog sudjelovanja na predsjedničkoj poziciji u političkoj stranci Jugoslavenska ljevica (JUL),  te nakon toga, s jedne strane prijezira i zaborava, a s druge nekritičkog obožavanja dijela njegovih bivših suradnika.

 Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, a kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević. Dramaturzi su Goran Injac i Tomaž Toporišič, oblikovatelj svjetla je David Cvelbar, oblikovatelj zvuka Silvo Zupančič a glazbu je izabrao Oliver Frljić.
Tagovi: Kompleks Ristić, Oliver Frljić, Hrvatski kulturni dom, Ljubiša Ristić, Nika Mišković, Jerko Marčić, JUL, Jugoslovenska udružena levica
PROČITAJ I OVO
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
POVLAČENJE
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
OSLO - Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
OPTIMIZAM
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
ANALIZA - CROBEX je zadnji put bio iznad granice od 2.000 bodova još u veljači 2020. godine, nakon čega je uslijedio nagli pad.
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
POSLJEDICE
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije o prometu u maloprodaji po danima u tjednu, koji sugeriraju da se, osim u trgovačkim centrima, nedjeljom ostvaruje najmanji promet u maloprodaji, nisu najsretniji za izvlačenje zaključaka.
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
SARAJEVO - Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da zbog jačanja inflacije povećanje kamata nije tako daleka budućnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE