GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Frankfurtski sajam knjiga: Njemačko tiskano izdavaštvo prkosi elektronskim knjigama

Frankfurtski sajam knjiga: Njemačko tiskano izdavaštvo prkosi elektronskim knjigama
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2012 / 15:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
FRANKFURT - U Frankfurtu na Majni otvoren je tradicionalni Sajam knjiga. Očekuje se više od 300.000 posjetitelja i veliki broj literarnih zvijezda. Bit će i mnogo razgovora o budućnosti tiskovne knjige uopće.

Kada se na jednom mjestu na nekoliko dana nađe 7300 izlagača iz više od 100 zemalja to u svakom slučaju već unaprijed mnogo toga obećava i nudi priliku za mnoge razgovore. Pogotovo kada je tema krhko područje prodaje knjiga. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu na Majni, koji se održava 10.-14.10.2012 očekuje se oko 300.000 posjetitelja. Ova je manifestacija usprkos burnim digitalnim vremenima i dalje najveća ove vrste u svijetu. Mnogi je već odavno smatraju medijskim sajmom, velikim kulturnim događajem. Pa ipak, usprkos digitalizaciji koja je primjetna i na ovom Sajmu, tiskana knjiga se još uvijek nalazi u središtu pozornosti.

Branša prodaje knjiga vidjela je i bolja vremena. Protekle godine njemačko tržište zabilježilo je pad prodaje od 10 milijardi eura. Ovo je prvi put u sedam godina da je zabilježen blagi pad prodaje. Klasične knjižare su još uvijek popularne ali Nijemci sve češće kupuju i preko interneta. Mnogi izdavači su pod pritiskom. Najveći konkurent obične tiskane knjige je tzv. elektronska (E)-knjiga. Mnogi autori objavljuju svoje tekstove na internetu: samopromocija je magična riječ današnjeg vremena.

Sve su ovo teme o kojima će ove godine biti riječi na Sajmu knjiga u Frankfurtu na Majni. Naime, nema dvojbe da se ova branša nalazi pred velikom promjenom, ali različita su mišljenja u kojem pravcu će se razviti. Nekoliko činjenica međutim su već sada poznate: broj knjižara u Njemačkoj će se smanjiti; Amazon i druge slične internetske stranice će se i dalje razvijati i postajati sve popularnije; elektronske knjige će sve više preuzimati tržište. Sve ostalo su nagađanja i špekulacije; tako barem tvrde stručnjaci.

Oko 300 različitih manifestacija je ove godine planirano tijekom Sajma. Očekuje se 1000 pisaca među kojima su i popularni autori poput Richarda Forda, Herte Müller i Martina Walsera. Oko okruglog stola vodit će se razgovori o budućnosti knjige i posebna pažnja bi trebala biti posvećena knjigama za djecu i omladinu.

„Nigdje drugdje nisu obične i digitalne knjige toliko povezane kao kod ovih knjiga", kaže direktor Sajma knjiga, Juergen Boos.

Važnu ulogu imaju stripovi a bitni su i pojmovi poput 'crowfundinga' (pojava kada autori traže od čitatelja financijsku pomoć preko interneta) ili 'fanfictiona' (preteča su bile popularne knjige poput 'Harrya Pottera' na internetu).

Za razliku od Amerike gdje su izdavačke kuće već počele ozbiljno zarađivati E-knjigama ( primjerice, u protekloj godini zarađeno više od prodaje knjiga s tvrdim koricama), u Njemačkoj tradicionalne izdavačke kuće i dalje stabilno posluju.

Pitanje je vremena hoće li i kada u Njemačkoj doći do sličnog razvoja događaja kao u SAD-u. Za sada se barem može reći da se to ovdje neće dogoditi tako brzo. Još uvijek udio E-knjiga na tržištu iznosi 1-2 posto. Mnogi „čitači" knjiga koji su stigli na tržište proteklih godina nisu doveli do revolucije kod njemačkih čitatelja. Mnogi stručnjaci stoga već sada najavljuju kraj uređaja poput 'Kindla' kompanije Amazon ili 'eReadera' kompanije Sony. Njih pak s tržišta potiskuju mnogobrojni „tableti" i „smartfoni". Pa ipak, samo na njemačkom tržištu se protekle godine pojavilo 82.000 novih izdanja. Čini se da je vrhunac postignut.

Tagovi: Franfurtski sajam knjige, elektronske knjige, Amazon, Kindle Fire, Kindle, tiskane knjige, Juergen Boos
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE