GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franjo Bobinac: Srbija nudi više nego Slovenija

Franjo Bobinac: Srbija nudi više nego Slovenija
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2011 / 20:02
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbija je kao investiciona destinacija možda atraktivnija od Slovenije jer su bolji podsticaji u pogledu otvaranja novih radnih mesta i poreskih olakšica.
To je ocenio predsednik slovenačke kompanije "Gorenje" Franjo Bobinac.

"Mislim da bi i Slovenija od Srbije dosta toga mogla naučiti, što se tiče privlačenja stranih direktnih investicija", rekao je direktor Bobinac.

Bobinac je mišljenja da se vlasti u Srbiji više bore za investitore, dok je i trošak radne snage, kako je rekao, dosta atraktivan, jer su plate u Srbiji znatno niže nego u Sloveniji.

Bobinac je napomenuo da fabrike u Valjevu i Staroj Pazovi oko 60-70 odsto proizvoda izvoze po svim "Gorenjevim" tržištima, a da će tako biti i sa fabrikom u Zaječaru. "Mi smo želeli da budemo shvaćeni kao domaći proizvođači, jer smo se uvek osećali ovde, na neki način, kao kod kuće. Nikada se, pa čak ni u vreme nekih političkih blokada i sa jedne i sa druge strane, nismo pomerali odavde. Uvek smo servisirali naše proizvode, gradili brend...", istakao je Bobinac.

Prvi čovek "Gorenja" je, takođe, ocenio da Srbija ima veoma kvalitetnu radnu snagu, obrazovane inženjere i druge stručnjake.

S druge strane, da bi Srbija unapredila investicioni ambijent mora da poboljša infrastrukturu, posebno putnu i železničku, što će biti dobra osnova za dalji razvoj, ne samo "Gorenja" nego svih ostalih ulagača, domaćih i stranih, naglasio je Bobinac.

Bobinac je podsetio da "Gorenje" pre par godina počelo proizvodnju bele tehnike u Srbiji u kojoj sada zapošljava 1.200 ljudi.

"Počeli smo s prvom proizvodnjom frižidera u Valjevu, kasnije bojlera u Staroj Pazovi, a sada polako počinjemo i proizvodnju u Zaječaru, gde ćemo u prvoj fazi sklapati veš mašine, posebno za rusko tržište, pa i neki od programa za kupatila", objasnio je direktor "Gorenja".

Bobinac je kazao i da da se za sada ne razmišlja o novim investicijama "Gorenja" u Srbiji.

Predsednik kompanije je rekao da je posle 2009, kada je bilo velikih problema zbog pada prodaje, "Gorenje" već prošle godine radilo veoma dobro.
Tagovi: Franjo Bobinac, Gorenje, LJSE:GRVG
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE