GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuzi u problemu ako Hrvatskoj i Grčkoj prodaju avione

Francuzi u problemu ako Hrvatskoj i Grčkoj prodaju avione
BORBENI AVIONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 19:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Francuski internet magazin Opex 360 specijalizovan za vojne i geoplitičke teme, objavio je pre dva dana interesantan tekst o mogućoj prodaji polovnih višenamenskih borbenih aviona Rafal Hrvatskoj u kome se navodi da bi Francuska zbog tog posla kao i zbog prodaje sličnih aviona Grčkoj, mogla da bude u problemu što se tiče popunjenosti svojih jedinica ovim tipom aviona.

Opex 360 prenosi da su u svom izveštaju o odbrambenoj industriji (BITD), dvojica poslanika francuskog parlamenta (Benjamin Griveaux i Jean-Louis Thiériot) naznačila da Francuska namerava da Hrvatskoj proda 12 korišćenih aviona Rafal koji bi zamenili flotu lovaca MiG-21. Tokom saslušanja u Senatu koje je obavljeno pre dva dana, Načelnik štaba francuske vojske general François Lecointre potvdio je da je takva ponuda data u Zagrebu prošlog septembra, piše Tango Six.

U svom obraćanju senatorima general Lecointre je, pozivajući se pre svega na ugovor sa Grčkom (koji zvanično još uvek nije potpisan), rekao da u ovoj fazi nema detalje o tome koje francuske eskadrile će ostati bez svojih aviona. Time se, kako primećuje autor teksta, pokazalo da Francuska još nije napravila nikakav plan o pregrupisanju svojih Vazdušno-kosmičkih snaga (od skoro l’armée de l’Air & de l’Espace) pogotovu što se Rafali nude i Hrvatskoj. Načelnik štaba francuske vojske rekao je još da se ne sme zanemariti činjenica da će se Francuska privremeno lišiti vazduhoplovnih sredstava koja su angažovana u operacijama i neprestanoj zaštiti vazdušnog prostora i da su zbog toga avioni zaista neophodni. Uprkos tome, za generala je prodaja Rafala Grčkoj veliki uspeh koji će kako je rekao, biti izueztno zanmiljiv u pogledu interoperabilnosti.

Tim povodom ministarka odbrane Francuske Florence Parly naglasila je da će, kako bi se ispunili ciljevi postavljeni Zakonom o vojnom planiranju, 12 aviona koji budu izuzeti iz jedinica i prodati Grčkoj, morati biti zamenjeni sa 12 novoproizvdeneih primeraka. Opex 360 podseća da je upravo krajem ove godine planirana narudžbina tolikog broja novih Rafala. Postavlja se međutim i pitanje finansiranja nabavke ovih letelica jer će novac koji Grčka uplati za polovne avione ići u opšti državni budžet a ne u vojni. Ministarka Parly izjavila je da će se oko toga morati pregovarati sa ministarstvom ekonomije, finansija i oporavka kako bi se sredstva ipak ustupila vojsci.

General Lecointre je još pojasnio da su vrlo bitni datumi isporuka aviona koji će omogućiti da Vazdušno-kosmičke snage učine ovaj napor održivim i da se ukoliko se ne vodi računa o tome kada će avioni biti izuzeti iz eskadrila, Francuska rizikovati da ima značajne nedostatke na operativnom nivou. Takođe, general smatra da bi kompanija Dassault Aviation trebalo da razmotri da poveća svoje industrijske kapacitete i prihvati rizik otvaranja dodatnih montažnih linija jer, kako je rekao, francuska vojska ne može služiti kao sistematski sistem osiguranja.

Tango Six je u analizi moguće prodaje polovnih Rafala Hrvatskoj ukazao na to da Francuska trenutno nema dovoljno borbenih aviona Rafal ni za svoje potrebe. Naručeno je ukupno 180 aviona, do sada isporučena samo 152 a opremanje francuskih vazduhoplovnih snaga je u proteklih nekoliko godina bilo u drugom planu zbog isporuka stranim naručiocima koji su čak dobijali avione sa francuske proizvodne linije. Vazdušno-kosmičke snage koje trenutno imaju 110 Rafala mogle bi se suočiti sa ozbiljnim problemom ukoliko bi se za kratko vreme odrekli više od 20 procenata svojih operativnih aviona (24 aviona: Hrvatska 12, Grčka 12). Za sada postoji plan da se 2023. naruči još 30 aviona sa rokom isporuke 2027-2030. Nije poznato kada bi bilo isporučeno 12 primeraka ua koje je najavljeno da će se naručiti krajem ove godine.

Tagovi: Francuska, François Lecointre, nabava borbenih aviona, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, francusko ratno zrakoplovstvo, avioni Rafale
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE