GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska prekršila obećanje o proračunskom deficitu, hladne poruke iz EU

Francuska prekršila obećanje o proračunskom deficitu, hladne poruke iz EU
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2014 / 08:58
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska je u srijedu izvijestila kako zbog slabosti gospodarstva neće uspjeti smanjiti proračunski deficit ispod 3 posto bruto domaćeg proizvoda u zadanom roku, a njezino ponovno kršenje obećanja naišlo je na hladan prijem u Europskoj Uniji.
Francuski ministar financija Michel Sapin kazao je kako će proračunski deficit u ovoj godini iznositi oko 4,4 posto BDP-a, iduće godine 4,3 posto i da neće biti ispod 3 posto prije 2017. godine.

Prema dogovoru s EU-om u Proceduri proračunskog deficita (EDP), Francuska je trebala srezati budžetski manjak na maastrichtskim kriterijima dozvoljenih 3 posto BDP-a u 2015. godini.

Kršenje dogovora Sapin je objasnio sporim rastom francuskog gospodarstva, što odražava, kaže, ekonomsku realnost u Europi. Zbog toga je vlada smanjila procjene rasta drugog po veličini gospodarstva eurozone u ovoj godini s 0,7 na 0,4 posto, a u idućoj s 1,7 na 1 posto.

Pritom je vlada ostala pri svom planu o proračunskim uštedama u ovoj godini od 21 milijardu eura i neće povećavati poreze iduće godine, kazao je Sapin. Također, do 2017. će javnu potrošnju srezati za 50 milijardi eura.

Premda neće ispuniti cilj o deficitu od 3 posto BDP-a u dogovorenom roku, Francuska neće tražiti promjenu pravila Europske unije, ali želi da se uzmu u obzir smanjene procjene gospodarskog rasta i inflacije u ovoj i idućoj godini, kazao je Sapin.

Njegove poruke naišle su na hladan odgovor partnera iz Unije. Njemačka, najčvršća zagovornica poštivanja pravila EU-a, poručila je da očekuje da se sve članice pridržavaju pravila.

„Što se primjenjuje na Njemačku, primjenjuje se na druge zemlje Europe", kazala je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dodala je da je Europska komisija u pravu kada održava pritisak na donošenje čvrstih proračuna i provođenje reformi.

Nakon što je Francuska priznala da neće u zadanom roku postići cilj o deficitu od 3 posto BDP-a, reagirala je i Europska komisija.

„Očito je da to nije u skladu s preporukama koje su ministri financija EU-a donijeli u lipnju 2013. godine", poručio je glasnogovornik Europske komisije Simon O'Connor u priopćenju.

Dodao je kako proračunska pravila iz Sporazuma o stabilnosti i rastu dozvoljavaju reviziju rokova za smanjenje deficita u određenim okolnostima, kako što je sporiji rast gospodarstva nego što se procjenjivalo ili ako država poduzima učinkovite mjere za smanjenje deficita.

„Komisija će na jesen razmotriti jesu li takve učinkovite mjere poduzete u 2014., pri čemu će se posebno fokusirati jesu li postignute tražene strukturne prilagodbe", zaključio je O'Connor.

Tagovi: Francuska, proračunski deficit, Michel Sapin, procedura prekomjernog deficita, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
NADZOR
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je postupak nadzora nad dijelom poslovanja društva UNIQA osiguranje d.d. (Društvo) iz Zagreba, Planinska 13 A, OIB 75665455333 i utvrdila nezakonitosti u predugovornim dokumentima s ključnim informacijama (KID) za proizvode osiguranja života FidelisLife i Dollarprotect kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE