GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Formira se nova geografska karta svetskog bogatstva

Formira se nova geografska karta svetskog bogatstva
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2012 / 10:38
Autor: SEEBiz/Tanjug
LONDON - U svetu je broj multimilionera, sa imovinom većom od 100 miliona dolara, 2011. godine porastao za sedam, a od 2006. za 29 procenata na 63.000 i u njihovom je posedu 39,9 biliona dolara.

Broj milionera u narednih pet godina povećaće se za još 37 procenata na 86.000, ističe se u izveštaju "Global Wealth Report" o najbogatijim ljudima planete koji su sačinili konsalting kompanija "Knight Frank" u saradnji sa "Citi Private Bank". Dužnička kriza i slab privredni rast u Evropi i SAD omogućiće bogatašima iz zemalja u razvoju da uskoro nadmaše svoje kolege iz razvijenih zemalja i po broju, i po ukupnom bogatstvu i po potrošnji.

Citi prognozira da će udeo SAD i zapadne Evrope u svetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) opasti sa 41 odsto u 2010. na 18 procenata u 2050. godini dok će udeo azijskih zemalja u usponu u isto vreme da poraste sa 27 na 4 9 procenata. Eksperti su uvereni da se formira nova geografija svetskog bogatstva, ali ne i geografija potrošnje.

Najveći broj multimilionera je 2011. godine živelo na istoku (jugoistočna Azija, Japan i Kina) čak 18.000. Za hiljadu manje ih je u SAD, koje i dalje prednjače među ostalim zemljama po broju imućnih stanovnika. Eksperti međutim procenjuju da će do 2016. godine razlika između istoka i severne Amerike porasti za 5.000 (26.000 prema 21.000), a Kina gde će će se broj bogataša udvostruciti na 14.000, opasno će se približiti SAD.

Azijski bogataši za sada zarađuju na građevinarstvu, ekploataciji prirodnih dobara i prerađivačkoj industriji, ali će im u perpektivi rast prihoda obezbediti investicije u obrazovanje i ljudski kapital, smatraju eksperti Citi. U zapadnoj Evropi u narednih pet godina multimilionera će biti za 1.000 više, a u Rusiji za 76 odsto više. "Generatori rasta" biće i zemlje, koje su i danas prilično siromašne, kao što su Bangladeš, Nigerija, Egipat, Mongollija, Indonezija, Irak i druge, gde će se pojaviti bogataši sa specifičnim navikama.

Bogataši raznih zemalja još uvek prednost daju životu u Londonu i Njujorku, najpopularnijim gradovima među multimilionerima. U anketi "Knigt Frank" u kojoj su bogati klijenti ocenili gradove po privrednoj aktivnosti i kvalitetu života, na prvim mestima su London i New York, kojima prednost često daju i predstavnici azijskih zemalja ispred Šangaja, Hong Konga i Pekinga.

Respondenti su takođe ubeđeni da će London i New York zadržati uticaj u narednoj deceniji, pošto ni jedan drugi grad u svetu ne može da im konkuriše po broju luksuznih nekretnina, skupih prodavnica i mogućnostima za sticanje elitnog obrazovanja. Na trećem mestu posle Londona i New Yorka u rejtingu gradova koji će imati maksimalni uticaj u narednih deset godina je Peking, a za njim slede ostali azijski gradovi - Šangaj, Singapur i Hong Kong. Pariz, tradicionalno popularan među bogatim ljudima, našao se tek na sedmom mestu.

Buran rast kineskih gradova privlači luksuzne brendove - tržište luksuzne robe u Kini raste po godišnjoj stopi od 35 odsto. Do 2025. godine u Kini će biti oko 130 gradova sa više od milion stanovnika, što je više nego u SAD i Evropi zajedno.

Luksuzna roba je sve popularnija u azijskopacifičkog regiji, a očigledan primer je poznati "Cartier". Udeo ovog svetski poznatog proizvođača nakita na ovom tržištu je za pet godina porastao na 40 odsto, dok je prodaja skočila za 140 procenata, dok je u Evropi ostvario rast od samo 27 procenata. Pri tom polovinu prodatih proizvoda u evropskim buticima "Cartiera" kupuju azijski turisti.

Zbog niskih kamata na tržsistu obveznica i visokih oscilacija na tržištu akcija milioneri sve češće prednost u svojim ulaganjima daju nekretninama (23 odsto milionera), dok u akcije i obveznice ulaže po 21 odsto. Sve su popularnije i nestandardne investicije, tako da 37 odsto svetskih milionera priznaje da investira u vino.

Oko 60 odsto multibogataša kupuje umetničke predmete, a 52 odsto dragocenosti. U 2011. godoni tražnja za investicijama u slikarska dela je porasla za 25 odsto. Ruski milioneri aktivno ulažu i u sport, ali u toj pasiji nisu usamljeni. Udeo investicija u sprot čini 24 odsto portfolija severnoameričkih klijenata Citi. Privatnim vlasnicima pripada 50 najskupljih sportskih klubova.

Bogatši nastoje da svoj novac ulažu u stvari koje im donose zadovoljstvo. Investicije u vino ili sport u izveštaju "Knight Frank" se karakterišu kao "investicije strasti", koje čuvaju od rizika, pošto slika poznatog umetnika na može da "bankrotira" ili "devalvira". Multimilioneri aktivno ulažu novac i u dobrotvorne svrhe, tako da je broj njihovih priloga 2011. godine porastao za deset odsto.

Naredna decenija bogatašima može da donese i neprijatnosti, uvereni su eksperti ukazujući da im pretnja dolazi od pokreta za socijalnu pravdu, kao što je "Okupiraj Wallstreet". Najverovatnije da će morati da se izgradi novi sistem odnosa između država, biznisa i društva, a privi koraci u tom pravcu biće povećanje poreza na visoka primanja, kao i pokušaji pritiska na ofšor zone i zemlje sa niskim poreskim stopama.

Tagovi: Global Wealth Report, Citi Private Bank, Knight Frank, multimilijarderi
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE