GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fondovi većinom gubili na početku rujna

Fondovi većinom gubili na početku rujna
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2017 / 20:39
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Među 84 otvorena investicijska fonda prevladali su fondovi s padom vrijednosti udjela. Rast vrijednosti bilježi 38 fondova, pala su 43 fonda, a tri fonda bilježe tjedan bez postotne promjene. Nije bilo fondova s rastom većim od jedan posto, a šest ih je palo više od jedan posto.

Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom šest mjesta su zauzeli obveznički, tri mješoviti fondovi, a jedno posebni fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od -1,85 posto do 0,64 posto.

Od 27 dioničkih fondova rast bilježi njih pet. Najviše je porastao KD Energija, za 0,17 posto, što ga čini i dobitnikom tjedna. Ovaj fond u SAD-u ulaže 46 posto portfelja, u Nizozemskoj sedam, a u Ujedinjenom Kraljevstvu oko šest posto. U naftu i plin (energetski sektor) investira nešto više od 45 posto portfelja. KD Europa je zabilježio rast od 0,12 posto, a Capital Breeder je tjedan zaključio uvećanjem od 0,07 posto. Najveći pad od 1,85 posto bilježi Erste Adriatic Equity, a slijede ga Platinum Global Opportunity s padom od 1,25 posto i PBZ Equity koji je pao za 1,16 posto.

Od sedam posebnih fondova porasla su dva, dok je Raiffeisen zaštićena glavnica zabilježio tjedan bez postotne promjene. Raiffeisen Dynamic bilježi porast od 0,23 posto, a Raiffeisen Harmonic za 0,10 posto. ZB Future 2055 i ZB Future 2040 su pali za 0,81 posto.

Od 14 mješovitih fondova četiri ih bilježe rast vrijednosti udjela. InterCapital Income Plus predvodi dobitnike s uvećanjem vrijednosti od 0,39 posto, slijede Allianz Portfolio (0,30%) i PBZ Conservative 10 s rastom od 0,21 posto. OTP uravnoteženi je pao za 1,27 posto, a PBZ Global za 0,56 posto.

Od 15 obvezničkih fondova, porast bilježi njih 13. Najviše je, za 0,64 posto, porastao Addiko Conservative, a slijede ga HPB Obveznički i ZB bond s porastom od 0,39 odnosno 0,37 posto. Erste Adriatic Short Term Bond je pao za 0,09 posto, a Erste Local Short Term Bond za minimalnih 0,004 posto.

Rast vrijednosti bilježi 14 od 21 novčanih fondova, dok su Raiffeisen Cash i Raiffeisen euroCash zabilježili tjedan bez postotne promjene. Najviše je, za 0,03 posto, cijena udjela porasla fondu PBZ Dollar, dok su Locusta Cash i Zodaks Cash rasli za 0,01%. Najviše su, za 0,01 posto, pali Neta MultiCash, Erste Euro-Money i OTP euro novčani.
Promatramo li prinose ostvarene od početka 2017. godine, najveći porast među dioničkim fondovima bilježe ZB BRIC (12,20) i InterCapital SEE Equity (11,39%). Posebne fondove predvodi Raiffeisen Harmonic (7,09%), dok je najuspješniji mješoviti fond PBZ Conservative 10 s prinosom od 4,09 posto. Među obvezničkim fondovima od početka godine najveći je rast, od 4,31 posto, ostvario Addiko Conservative. Novčane fondove predvode Locusta Cash i PBZ Dollar fond s prinosom od 0,63 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi Capital Breeder (15,98%), a slijede InterCapital SEE Equity s porastom od 15,63 posto i ZB trend (15,08%). Kod posebnih fondova najviše je rastao Raiffeisen Harmonic (4,39%). Mješovite predvodi HPB Global kojem je vrijednost uvećana za 9,03 posto, a slijedi OTP uravnoteženi s porastom od 5,31 posto. PBZ Bond je s rastom od 4,51 posto prvi među obvezničkim fondovima, a slijedi InterCapital Bond (4,44%). Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu PBZ Dollar (1,00%) a slijedi Locusta Cash s prinosom od 0,96 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 01.09.2017. do 08.09.2017. godine. 

Tagovi: KD Energija, Erste Adriatic Equity, Platinum Global Opportunity, InterCapital Income Plus, PBZ Equity, Raiffeisen Cash, Raiffeisen euroCash
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
BEOGRAD – Tipično letnje zatišje vladalo je danas na Beogradskoj berzi, uz slab promet i mirovanje referentnih indesa.
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
ZAGREB - Vrhunac sezone objave poslovnih rezultata donio je nešto optimizma na Zagrebačku burzu.
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
ZAGREB - Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE