GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fondovi rasli, najveći dobitnik NETA US Algorithm

Fondovi rasli, najveći dobitnik NETA US Algorithm
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2014 / 11:02
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Protekli tjedan je od 72 aktivna otvorena investicijska fonda, njih 65 poraslo. Od toga je 17 fondova poraslo za više od jedan posto dok je šest fondova palo, od toga jedan preko jedan posto. Fondovi su tako treći tjedan uzastopno završili u plusu.

Najveći dobitnici su fondovi koji su orijentirani na svjetska tržišta. Ukupno su fondovi u posljednja 33 tjedna samo tri tjedna bilježili negativne rezultate. Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički i jedan mješoviti fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od 3,09 do -2,76 posto.

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu je 27 fondova poraslo. Predvodi ih NETA US Algorithm s rastom od 3,09 posto koji je postao i dobitnik tjedna među svim fondovima. NETA US Algorithm 76 posto portfelja drži investirano u SAD-u, te 5 posto u Hrvatskoj i tri posto u Kini. U portfelju je najzastupljeniji sektor potrošačkih dobara (26%), slijedi industrija (15%) i sektor energetike (11%). Na ljestvici najvećih prinosa slijedi Raiffeisen World s rastom od 2,95 posto i KD Prvi izbor s rastom od 2,56 posto. Samo je pet dioničkih fondova palo a najviše su na vrijednosti izgubili KD Nova Europa (-2,76%) i Ilirika JIE (-0,34%) te PBZ I-Stock (-0,26%).

Kod mješovitih fondova u proteklom tjednu također su prevladavali pozitivni rezultati te je devet od ukupno deset fondova poraslo. Njihove tjedne promjene kretale su se u rasponu od 1,62 posto do -0,09 posto. Najviše je porastao fond PBZ Global za 1,62 posto. Slijede HI-balanced fond s rastom od 1,29 posto i KD Balanced (1,27%). U grupi mješovitih fondova pao je jedino Raiffeisen Harmonic koji bilježi tjedni gubitak od 0,09 posto a slijedi Agram Trust s rastom od 0,10 posto.

Svih osam obvezničkih fondova je poraslo. Njihove tjedne promjene kretale su se u rasponu od 0,98 do 0,01 posto. Najveći rast bilježi NETA Emerging Bond (0,98%) a slijede HI-conservative i ZB bond s tjednim rastom od 0,40 posto odnosno 0,21 posto. Najmanji rast bilježi HPB Obveznički čija je vrijednost uvećana za 0,01 posto a slijedi Capital One s tjednim rastom od 0,04 posto.

Kod novčanih fondova je Raiffeisen euroCash tjedan završio bez promjene dok su ostali rasli u rasponu od 0,01 do 0,17 posto. Među njima je najuspješniji kunski novčani fond bio Locusta Cash s rastom od 0,17 posto dok eurske novčane fondove s rastom od 0,04 posto predvodi Agram Euro Cash.

Promatramo li prinose od početka godine, na vrhu ljestvice se i dalje nalaze fondovi Capital Two s prinosom od 30,62 posto, KD Victoria (30,42%) i FIMA Equity (26,64%). Mješovite fondove predvodi Allianz Portfolio s rastom od 18,54 posto a slijedi ICF Balanced (16,02%). Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su rasli NETA Emerging Bond s prinosom od 8,28 posto i PBZ Bond koji je ostvario prinos od 7,89 posto. Kod eurskih novčanih najveći prinos bilježi Agram Euro Cash (2,37%) dok je među kunskim novčanim najveći rast ostvario Locusta Cash (2,22%).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci osamnaest fondova bilježi rast veći od deset posto dok je 36 fondova poraslo preko pet posto. Dionički fondovi s najvećim prinosima u promatranom razdoblju su KD Victoria (38,65%) i Capital Two (35,01%). Najuspješnije mješovite fondove predvodi Allianz Portfolio (18,28%) a slijedi ICF Balanced (17,45%). Kod obvezničkih fondova najveći prinos u zadnjih 12 mjeseci bilježi fond HPB Obveznički s rastom od 7,60 posto a slijedi PBZ Bond (7,44%). Eurske novčane fondove predvodi Agram Euro Cash s rastom od 2,65 posto a kunske novčane fondove predvodi Locusta Cash (2,57%).

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 30.10. do 06.11.2014. godine.

www.hrportfolio.hr

Tagovi: NETA US Algorithm, Raiffeisen World, HPB Global, KD Victoria, Capital Two, Allianz Portfolio, KD Prvi izbor, ICF Balanced
PROČITAJ I OVO
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
POLITIKA I TRŽIŠTA
Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
LONDON - Vrijednost ruske valute ojačala je za jedan posto jučer na Londonskoj burzi, dan nakon što je američki predsjednik Joseph Biden zabranio američkim bankama kupnju državnih obveznica denominiranih u rubljama na primarnim tržištima, izvijestio je Financial Times.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa i HT u fokusu, indeksi s tjednim padom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa i HT u fokusu, indeksi s tjednim padom
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkkoj burzi donio je pad indeksa i većinom slabašan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE