GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fondovi rasli četvrti uzastopni tjedan

Fondovi rasli četvrti uzastopni tjedan
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2018 / 19:46
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Među 85 otvorenih investicijskih fondova i četvrti uzastopni tjedan prevladali su fondovi s porastom vrijednosti udjela. Rast vrijednosti bilježi 61 fond, a 24 fonda bilježe pad. Sedam fondova bilježi rast veći od jedan posto, a dva su pala više od jedan posto.

Sedam fondova bilježi rast veći od jedan posto, a dva su pala više od jedan posto. Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom sedam su mjesta zauzeli dionički fondovi, dva mjesta posebni, a jedno mješoviti fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od -1,40 posto do 2,06 posto.

Porastao je 21 od 27 dioničkih fondova. Najviše je, za 2,06 posto, vrijednost uvećana fondu ZB BRIC. KD BRIC bilježi rast od 1,46 posto, a ZB trend je porastao za 1,35 posto. A1 je zabilježio pad od 1,40 posto dok je Platinum Blue Chip tjedan zaključio minusom od 1,33 posto.

Porasla su četiri od šest posebnih fondova. Raiffeisen Harmonic je zabilježio uvećanje vrijednosti od 1,31 posto, a Raiffeisen Dynamic je tjedan zaključio rastom od 0,80 posto. ZB Future 2025 je pao za 0,09 posto.

Dvanaest od šesnaest mješovitih fondova bilježi rast. Dobitnike predvodi OTP uravnoteženi (0,64%), a slijede ga HPB Global s rastom od 0,61 posto te PBZ Global kojem je cijena udjela uvećana za 0,25 posto. KD Balanced bilježi tjedni minus od 0,40 posto, HPB Bond Plus je pao za 0,12 posto, a OTP Absolute za 0,10 posto.

Poraslo je 12 od 15 obvezničkih fondova. Predvodi ih PBZ Short term bond s uvećanjem od 0,18 posto, a slijede PBZ Bond i InterCapital Bond s rastom od 0,14 posto. Alta Emerging Bond bilježi pad od 0,89 posto, dok su InterCapital Global Bond i Erste Local Short Term Bond pali za 0,02 i 0,01 posto.
Rast vrijednosti bilježi 12 od 21 novčanih fondova. Najviše je, za 0,02 posto, cijena udjela porasla fondovima PBZ Dollar, Locusta Cash i Alta Multicash. Raiffeisen euroCash, OTP euro novčani i Erste Money su pali za 0,01 posto.

Najbolje rezultate u 2018. godini odnosno najveći prinos među dioničkim fondovima bilježe ZB BRIC (7,30%) i KD BRIC (6,48%) te ZB trend (5,55%). Posebne fondove predvodi Raiffeisen Harmonic (4,87%), dok su najuspješniji mješoviti bili PBZ Global s prinosom od 2,29 i ZB global koji bilježi rast od 1,64 posto. Među obvezničkim fondovima u godini je najveći rast, od 1,35 posto, ostvario PBZ Bond. Novčane fondove predvode OTP novčani i PBZ Dollar s prinosima od 0,11 i 0,08 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB trend (27,65%), a slijede ZB BRIC s porastom od 22,27 posto i KD BRIC (20,06%). Kod posebnih fondova najviše je rastao Raiffeisen Harmonic (11,53%). Mješovite predvodi InterCapital Balanced kojem je vrijednost uvećana za 7,91 posto, a slijedi You Invest Active s porastom od 5,74 posto. InterCapital Bond je s rastom od 5,43 posto prvi među obvezničkim fondovima. Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu Locusta Cash čiji prinos iznosi 1,02 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 19.01.2018. do 26.01.2018. godine.

Tagovi: investicijski fondovi, ZB BRIC, Platinum Blue Chip, ZB Trend, KD BRIC, OTP uravnoteženi, Raiffeisen Harmonic
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE