GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond za humanitarno pravo: Srpska vojska i policija skrivali dokaze o zločinima

Fond za humanitarno pravo: Srpska vojska i policija skrivali dokaze o zločinima
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2016 / 15:21
Autor: Miroslav Flego
VINKOVCI - Fond za humanitarno pravo iz Beograda, predstavio je javnosti izvješće "Pristup dokumentima o zločinima protiv međunarodnog prava u posjedu institucija Srbije: Državna tajna jača od prava na istinu" u kojemu optužuje srpsko Ministarstvo obrane i MUP Srbije da prikrivaju dokaze o zločinima koje su 90-ih počinili pripadnici srpske policije i vojske na području nekadašnje zajedničke države, a sve pod izlikom čuvanja "državne tajne".
Izvješće je temeljeno na višegodišnjoj praksi FHP-a u istraživanju i objavljivanju javno dostupnih dokaza o nekažnjenim zločinima, koja obuhvaća i pristup informacijama i dokumentima iz arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva obrane, pojašnjavaju u FHP-u.

- MUP i MO unazad nekoliko godina nezakonito opstruiraju pristup informacijama i dokumentima od javnog značaja relevantnim za rekonstrukciju događaja iz prošlosti, uključujući i činjenice o počinjenim zločinima i prisilno nestalim osobama. Ta dva organa po pravilu odbijaju dostaviti tražene informacije i dokumente, posebice  kada se zahtjevana dokumentacija odnosi na zločine u vezi s kojima postoje ozbiljne indicije da su ih počinili pripadnici policije i vojske. U cilju skrivanja te dokumentacije od javnosti, MUP i MO koriste različite argumente i postupke, koji su nerijetko u suprotnosti s relevantnim zakonima. Praksa MUP-a je da brojne zahtjeve odbija uz neuvjerljivo obrazloženje kako tražene podatke ne posjeduje.

S druge strane, MO zahtjeve odbija uglavnom uz obrazloženje da je riječ o tajnim podacima ili podacima o osobama. Ova praksa MO zasnovana je na proizvoljnom tumačenju relevantnih zakona i uključuje i odbijanje provođenja rješenja Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o osobama kojim se nalaže dostavljanje  dokumenata i informacija od javnog značaja – kažu u FHP-u dodajući kako je osnovni cilj ovog Izvješća ukazati na potrebu otvaranja  državnih arhiva koje sadrže  dokumentaciju o zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji 90-ih, "čime bi se pomoglo u borbi protiv nekažnjivosti zločina, a žrtvama, njihovim obiteljima i cjelokupnom društvu omogućilo ostvarivanje prava na istinu".

FHP je podnio MUP-u oko 300 zahtjeva i najčešće dobio odgovor kako ne posjeduju tražene podatke i da je potrebno zahtjev "dodatno precizirati". Ministarstvu obrane su dostavili više od 100 zahtjeva za informacijama o djelovanju određenih postrojbi srpske vojske, njihovoj zoni odgovornosti ili zapovjednoj strukturi vojsnih postrojbi na području bivše Jugoslavije i dobili, otprilike slične odbijenice kao i od MUP-a.

Tagovi: Fond za humanitarno pravo, Vojska Srbije, MUP Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
ZAGREB - Slabašan promet i blagi pad CROBEX-a obilježili su ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE