GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio BB rejting Hrvatske i stabilne izglede

Fitch potvrdio BB rejting Hrvatske i stabilne izglede
KREDITNI REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2015 / 09:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BB%2B' rejting u domaćoj valuti, kao i stabilne izglede.
U obrazloženju odluke Fitch navodi da je lanjski rast duga i deficita države bio očekivan, s obzirom na primjenu nove Eurostatove ESA 2010 metodologije izračuna, i da je taj izračun imao samo marginalni utjecaj na deficite.

No, uključivanje dvije velike državne kompanije u opći dug države doveo je do povećanja bruto duga opće države za prosječno 7,8 postotnih bodova u razdoblju od 2008. do 2013. godine, na 75,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju 2013.

Fitch navodi da posljednji podaci ukazuju na rast proračunskih prihoda, uglavnom od PDV-a, što je više nego nadoknadilo pritiske na rashode i dovelo do smanjenja deficita opće države na 5 posto BDP-a u 2014., s 5,2 posto u 2013., ali je i dalje viši od 4,6 posto, koliko iznosi cilj u Proceduri prekomjernog deficita (EDP).

Fitch smatra da je okvir fiskalne politike za razdoblje od 2015. do 2017. temeljen na realnijim makroekonomskim pretpostavkama nego posljednjih godina – s očekivanim rastom gospodarstva u ovoj godini za 0,5 posto i 1,5 posto do 2017. - i predviđa smanjenje deficita opće države na 3,8 posto BDP-a u 2015., na 3,6 posto u idućoj i 2,3 posto u 2017. godini. Te projekcije i dalje će biti iznad ciljeva iz EDP-a, napominje Fitch.

Tek blagi pad deficita

Fitch navodi kako vlasti planiraju smanjenje troškova na mirovine, plaće u javnom sektoru, u zdravstvenom i obrazovnom sustavu kako bi ispunile ciljeve iz EDP-a. Međutim, napominje Fitch, mjere za postizanje tih ciljeva tek trebaju biti specificirane i mogle bi biti ublažene zbog nadolazećih izbora i strahovanja vlasti od ugrožavanja slabog rasta gospodarstva. Fitch stoga očekuje da će deficit opće države skromno pasti na 4,5 posto BDP-a u 2015. i 3,9 posto u idućoj godini.

Usklađena fiskalna konsolidacija i ubrzanje strukturnih reformi povećali bi kreditnu sposobnost države i oslobodili fiskalni prostor za bolje korištenje 12,5 milijardi eura iz EU strukturnih, kohezijskih i drugih fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju od 2014. do 2020. godine. Trenutačno je apsorpcijska stopa tih fondova među najnižima u zemljama EU-a, dok bi zbog približavanja parlamentarnih izbora provođenje strukturnih reformi moglo ostati postupno u kratkom roku.

Nastavak recesije i dalje pogoršava izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga. Lani je Hrvatska zabilježila šestu godinu recesije - premda je BDP po procjenama pao 0,5 posto, manje u odnosu na 1 posto u 2013. godini – jer je gospodarstvo pod pritiskom razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.

Veći rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo, zajedno s povećanjem produktivnosti, ukazuju na blagi oporavak gospodarstva u 2015. od 0,5 posto, pri čemu će najveći poticaj doći od neto izvoza. Međutim, blaga deflacija, koju Fitch u 2015. procjenjuje do minus 0,5 posto, sugerira da bi nominalni BDP praktično ostao nepromijenjen.

Očekuje se daljnji rast javnog duga

Uzimajući u obzir novu ESA 2010 metodologiju, u Fitchu procjenjuju da je bruto dug opće države krajem 2014. godine dosegnuo 81 posto BDP-a. Napominje i da su proračunske financijske potrebe visokih 20 posto BDP-a, no također i fiskalna financijska fleksibilnost.

Većina fiskalnih financijskih potreba zadovoljava se na domaćem tržištu, gdje su troškovi pozajmljivanja pali na povijesno niske razine, a rezerve gotovine iznose 6,5 posto BDP-a. Ipak, kažu u toj agenciji, održivost javnog duga daleko je od sigurne, te navode da udjel duga u BDP-u vjerojatno neće dosegnuti vrhunac sve do 2016., a tada bi, procjenjuju u Fitchu, mogao dosegnuti 88 posto BDP-a, dok bi slabi fiskalni rezultat i/ili nastavak recesije mogli lako potkopati taj osnovni scenarij, napominje Fitcha.

Fitch u izvješću navodi i da je Vlada pronašla način kako da ublaži nedavnu aprecijaciju švicarskog franka i njezin negativni utjecaj na otprilike 23,8 milijardi kuna kuna kredita građanima vezanih uz 'švicarce', što predstavlja otprilike 7 posto BDP-a, i to na način da fiksira tečaj kune prema franku na godinu dana, prepustivši bankama da snose trošak toga. I dok će taj potez podržati sektor kućanstava i potencijalno spriječiti intenzivnije razduživanje, Fitch upozorava da će to nagristi profitabilnost bankarskog sektora, uglavnom u stranom vlasništvu.

Hrvatski BDP po glavi stanovnika je visok u usporedbi sa zemljama koje imaju 'BBB' i 'BB' rejting, što doprinosi većoj toleranciji zaduženosti, dok je bilanca plaćanja u plusu za više od 1 posto BDP-a od 2013. godine. Ti faktori važni su podupiratelji rejtinga. Ipak, Hrvatska ostaje i dalje visoko zadužena u odnosu na slične zemlje: neto vanjski dug dosegnuo je krajem 2014. više od 60 posto BDP-a, povećavši ionako velike potrebe za vanjskim financiranjem.

Razduživanje kućanstava, kompanija i banaka rezultiralo je smanjenjem njihova udjela u ukupnoj zaduženosti, no vanjsko zaduživanje države ostaje značajno, navode u Fitchu.

Uravnoteženi pozitivni i negativni rizici

Fitch još navodi da stabilni izgledi za rejting znače da su uravnoteženi negativni i pozitivni rizici po hrvatski kreditni rejting.

Kao negativne rizike, koji bi mogli izazvati snižavanje rejtinga, Fitch navodi značajni fiskalni poremećaj koji bi doveo do eskalacije udjela duga u BDP-u, produljenu recesiju, moguće uz deflatorne pritiske, koja bi dalje oslabila izglede za osiguranje održivosti javnog duga, te povećanje jamstava koje daje država, a koja se trenutno kreću u visini od 9 posto BDP-a.

S druge strane, Fitch bi mogao povećati rejting dođe li do većeg napretka u smanjivanju proračunskog deficita u skladu s EDP-om, čime bi se u srednjem roku smanjio udjel javnog duga u BDP-u, kao i zbog jasnih znakova gospodarskog oporavka, poduprtih snažnijim strukturnim reformama.

Fitchov kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti jednak je onom Standard & Poor'sa, sa stabilnim izgledima, dok je kod Moodys'a jedan stupanj viši, Ba1, ali uz negativne izglede. Kod sve tri agencije rejting Hrvatske je u neinvesticijskom, špekulativnom području.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting, javni dug, fiskalne projekcije
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
DOBRE VIJESTI
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac na svojoj je Facebook stranici objavila koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj.
CROBEX blizu predpandemijske razine
OPTIMIZAM
CROBEX blizu predpandemijske razine
ANALIZA - Glavni indeks Zagrebačke burze danas bi ponovno mogao napasti razinu od 2000 bodova, iznad koje je posljednji puta bio u veljači 2020. godine.
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE