GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiskalizacija u 2013. 'povećala' promet ugostitelja, trgovaca i odvjetnika za 8 milijardi kuna

Fiskalizacija u 2013. 'povećala' promet ugostitelja, trgovaca i odvjetnika za 8 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2014 / 12:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvoj godini fiskalizacije hrvatski su ugostitelji, trgovci i odvjetnici prijavili 17,82 posto ili 8 milijardi kuna viši promet nego u 2012. godini, pokazuju podaci iz današnjeg priopćenja Porezne uprave o učincima fiskalizacije u 2013. godini.
Iz Porezne uprave pritom ističu da su objavljeni podaci o učincima fiskalizacije u 2013. godini rađeni usporedbom PDV obrazaca na odabranom uzorku obveznika, pa će pravi učinci fiskalizacije kod svih poreznih obveznika biti vidljivi tek nakon obrade prijava poreza na dohodak i prijave poreza na dobit.

U djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane i pića, odnosno male pravne osobe i fizičke osobe u ugostiteljstvu lani su ukupno prijavili oporezivih isporuka za 40 posto, odnosno 2,6 milijarde kuna više nego u 2012. godini.

Od toga su fizičke osobe prijavile 55 posto, odnosno 1,5 milijardi kuna više oporezivih isporuka, dok su male pravne osobe prijavile 30 posto ili 1,1 milijardu kuna više oporezivih isporuka.

U djelatnosti trgovine na malo i na veliko, popravku motornih vozila i motocikala, dakle trgovci, male pravne osobe i fizičke osobe, su pak lani ukupno imale povećanje oporezivih isporuka za 14 posto ili 5,2 milijarde kuna u usporedbi s 2012. godinom.

Od toga su trgovci fizičke osobe prijavili 28 posto, odnosno 1,5 milijardi kuna veći promet nego u 2012., dok je prijavljeni promet trgovaca malih pravnih osoba povećan za 11,5 posto, tj. 3,7 milijardi kuna.

Viši promet nego 2012. prošle su godine prijavile i fizičke osobe odvjetnici, prema šifri pripadnosti odvjetničkoj komori, i to za ukupno 6,7 milijuna kuna ili 4,8 posto više oporezivih isporuka.

Porezna uprava je objavila i prve rezultate fiskalizacije za siječanj ove godine, u kojem su ugostitelji prijavili 4,6 posto ili 17 milijuna kuna viši promet nego u prvom mjesecu lani, dok je prijavljeni promet trgovaca istovremeno porastao za 2,43 posto, tj. 65,5 milijuna kuna, a fizičkih osoba odvjetnika za milijun kuna ili 6,52 posto više oporezivih isporuka.

S obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. te su se do 1. siječnja 2014. fiskalizaciji prilagodili svi obveznici, nije bilo za očekivati veliko povećanje prijavljenih oporezivih isporuka usporedbom PDV obrazaca iz siječnja 2013. i siječnja 2014. godine, napominju iz Porezne uprave.

Tagovi: fiskalizacija, fiskalne blagajne, Porezna uprava, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Zlato blizu najviše razine u sedam godina
UZLET
Zlato blizu najviše razine u sedam godina
LONDON - Nakon što je u srijedu premašio ključnu razinu od 1.600 dolara, cijene zlata koketirale su sa sedmogodišnjim maksimumom, jer ulagači i dalje povećavaju svoje pozicije uslijed izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE