GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fina: Poduzetnici Zagrebačke županije udvostručili dobit

Fina: Poduzetnici Zagrebačke županije udvostručili dobit
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2016 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebačkoj županiji, njih 6.529, lani su ostvarili konsolidiranu neto dobit u iznosu od 1,23 milijarde kuna, što je gotovo 105 posto više u odnosu na dobit iz 2014., pokazuju podaci iz Registra godišnjih financijskih izvještaja pri Financijskoj agenciji (Fina).
Prema obrađenim podacima iz Registra, u 2015. godini poduzetnici Zagrebačke županije povećali su ukupan prihod za 12,5 posto prema 2014., na 43,97 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi istodobno porasli za 11 posto, na 42,46 milijardi kuna.

Ukupna neto dobit za prošlu godinu tako iznosi 1,84 milijarde kuna, a ukupni gubici iskazani su u iznosu od 609,2 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu ukupna je dobit povećana za gotovo 300 milijuna kuna, odnosno 19,5 posto, dok su ukupni iskazani gubici istovremeno smanjeni za 34,8 posto, odnosno gotovo 330 milijuna kuna.

Tako je konsolidirani rezultat svih 6.529 poduzetnika Zagrebačke županije za 2015. dobit od 1,23 milijarde kuna, a to je za čak 629,6 milijuna kuna više od konsolidirane dobiti iz 2014. godine, koja je iznosila 601,4 milijuna kuna, pokazuju podaci Fine.

Iz Fine pritom ističu da je pozitivnom rezultatu ostvarenom u prošloj godini doprinijelo povećanje broja dobitaša za 9 posto u odnosu na 2014. godinu pa je čak 72 posto od ukupnog broja poduzetnika Zagrebačke županije poslovalo s dobiti.

Najveći prihodi i plaće u Velikoj Gorici

Promatano prema gradovima Zagrebačke županije, najveći udio u ukupnim prihodima, od 27 posto, lani su imali poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici, čiji su prihodi iznosili 11,9 milijardi kuna. Slijedi Sveta Nedelja, čiji su poduzetnici lani ostvarili 8,15 milijardi kuna prihoda (udio od 18,5 posto), te Samobor, s 4,5 milijardi kuna prihoda (udio od 7,15 posto).

No, najveći porast ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu ostvarili su poduzetnici općina Brdovec, za čak 61 posto, na 2,12 milijardi kuna, te oni iz općine Pokupsko, čiji su prihodi lani povećani za 46,3 posto.

Podaci Fine pokazuju i da je kod poduzetnika iz Zagrebačke županije u prošloj godini bilo zaposleno 47.988 radnika, što predstavlja porast u odnosu na 2014. za 4,9 posto. Najveći udio, kao i kod prihoda, pritom su imali poduzetnici iz Velike Gorice, od 19,8 posto. Slijede grad Sveta Nedelja s 14,1 posto te grad Samobor s 12,7 posto.

Prosječna neto plaća isplaćena lani zaposlenima u tvrtkama Zagrebačke županije iznosila je 5.036 kuna, odnosno bila je približno na razini državnog prosjeka, koji za 2015. iznosi 5.019 kuna.

Znatno više od tog prosjeka iznosile su neto plaće kod poduzetnika Velike Gorice - 6.843 kune, što je za 36 posto ili 1.824 kune više od prosjeka na razini države.

Slijede prosječne plaće u općini Brdovec (5.865 kuna), gradu Sveta Nedelja (5.584 kune), općini Rugvica (5.458 kuna) te općini Luka (5.148 kuna).

Tagovi: poduzetnici Zagrebačke županije, Samobor, Velika Gorica, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE