GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiat ne odlazi iz Srbije

Fiat ne odlazi iz Srbije
NEMA ODLASKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2015 / 21:58
Autor: SEEbiz / B92
KRAGUJEVAC - Zbog priče o mogućem odlasku "Fiata" iz Kragujevca već dugo se diže prašina. Međutim, zvanične najave o tome nema.

Zbog priča koje ne jenjavaju radnici Fijata jesu uplašeni. Međutim, iz sindikata ove fabrike uveravaju da do gašenja proizvodnje neće doći.

"Koliko je koštalo instaliranje, maltene košta i deinstaliranje, da kaćem, celokupne opreme i prenošenje, što je po meni apsolutno nemoguće u ovom trenutku jer kompanija Fijat ne bi ulagala toliko novca u samu fabriku da bi se selila posle dve ili tri godine. Većina opreme je još pod garancijom", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata "Fiata."

Većina Kragujevčana veruje da nema razloga da Fiat ode iz grada.

Bivši gradnačelnik Veroljub Stevanović smatra da je grad zahvaljujući Fiatu značajno prosperirao i poboljšao ekonomsku poziciju u Srbiji. On ne može ni da nasluti koliko bi odlazak ove firme bio loš.

"Kao da neko skreće pažnju sa vrlo važnih stvari u žovitu ljudi, pa 'ajmo malo da pričamo o ovome, malo o hapšenjima, rekonstrukcijama, revitalizacijama vlade, stranke... I hajde da skrenemo malo pažnju na nešto što je ekonomski veoma značajno", kaže Veroljub Stevanovic, predsednik koalicije Zajedno za Šumadiju.

Iz DS-a kažu da i pored toga što vlada nije ispunila svoje ugovorene obaveze prema Fijatu, kao što su rekonstrukcija autoputa i pruge Lapovo-Kraljevo, neće doći do njegovog odlaska.

Iako se zna da ovde imaju najbolje radnike, novonastala situacija jeste čudna, dodaju iz ove
stranke.

"Stvorila se jedna atmosfera da je Kragujevac grad koji je dobio više nego što zaslužuje i činjenica jeste da neki gardovi pokušavaju da lobiraju mozda protiv. Ali to je nešto što je nedopustivo, da jedna politička stranka koja ima najveci uticaj na medije, pušta takve informacije", kaže Dusan Obradović, predsednik GO DS.

U izgradnju Fijata ulozeno je milijardu i tri stotine evra. Vlasnik jedne trećine je država. Iz DS-a –i ZZŠ-a smatraju da bi vlada trebalo više da se interesuje za razvoj ove fabrike.

Iz lokalne samouprave ne žele da govore na ovu temu jer, kako kažu, nije primereno komentarisati glasine. Obratiće se javnosti jedino ako dođe do toga da Fijat zaista napusti grad.

Takođe ni iz Fijta ne želeda se oglase ovim povodom jer smatraju da je čitava prica o njihovom napustanju Kragujevca velika besmislica.

Tagovi: Fiat automobili Srbija, Fiat, Veroljub Stevanović, Zoran Marković
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE