GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Federalne rezerve podigle kamatne stope za 0,25 posto

Federalne rezerve podigle kamatne stope za 0,25 posto
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 21:02
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve povisile su kamatne stope za četvrtinu boda ili 0.25 posto u srijedu dok se pokušavaju boriti protiv tvrdoglavo visoke inflacije, istovremeno rješavajući rizike za finansijsku stabilnost.

Ulagači i ekonomisti uvelike su očekivali povećanje od četvrtine boda, ili čak stanku u podizanju, usred kolapsa u bankarskom sektoru.

Ipak, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i kreatori politike ušli su u svoj drugi ovogodišnji sastanak o kreiranju politike okruženi neobičnom razinom neizvjesnosti dok se krajolik koji okružuje finansijski sistem nastavlja mijenjati.

Misija centralne banke u borbi protiv inflacije postala je mnogo teža tokom proteklih nekoliko sedmica jer je kolaps nekoliko banaka značio da je Fed morao balansirati između potencijalne finansijske krize uz visoku inflaciju i skučenog tržišta rada.

Bankarski haos potaknuo je strahove ne samo da bi Centralna banka mogla pretjerano reagovati i gurnuti ekonomiju u recesiju, već i da bi to moglo izazvati nove propasti banaka, a istaknuti ekonomisti pozvali su Fed da pauzira povećanje kamata.

To je djelomično zato što su povećanja kamatnih stopa potkopala vrijednost državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira, kritičnog izvora kapitala za većinu američkih banaka. Kad je banka Silicon Valley bila prisiljena brzo prodati te obveznice uz značajan gubitak, banka je upala u krizu likvidnosti i propala.

Predsjednik Feda Jerome Powell nastojao je uvjeriti svijet da su američke banke, u cjelini, zdrave.

"Naš je bankarski sistem je zdrav i otporan s jakim kapitalom i likvidnošću . Nastavit ćemo pomno pratiti uvjete u bankarskom sistemu i spremni smo koristiti sve naše alate prema potrebi kako bismo ga održali sigurnim i zdravim," kazao je Powell.

Fed podiže kamatne stope za 25 baznih bodova, signalizirajući svoju predanost borbi protiv inflacije usprkos neuspjesima Silicon Valley Bank i Signature Bank, što je izazvalo rasprodaju dionica banaka i ostavilo banke slične veličine u strahu.

Velika banka Goldman Sachs je očekivala da Fed danas neće povećati stope. Ta se prognoza nije obistinila. Ali banka s Wall Streeta sada vjeruje da će Fed imati težak put da održi zdravlje i privrede i bankarskog sektora.

"Unatoč tome što Fed danas nastavlja s povećanjem kamatne stope [za četvrt boda], vidimo značajnu neizvjesnost u budućem putu i umanjili bismo značaj ažuriranih ekonomskih... projekcija u tako brzom okruženju", rekao je Ashish Shah, Goldmanov glavni investicijski direktor kompanije za javna ulaganja.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE