GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Očekuje se da će Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) ponovno podići ključnu kamatnu stopu nakon prvog ovogodišnjeg sastanka koji će započeti danas i završiti u srijedu tiskovnom konferencijom predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella.
Ovoga puta, međutim, rast je nešto umjereniji i iznosio je 0,25 postotnih bodova.

Prošle je godine Fed u borbi proti visoke inflacije sedam puta podigao kamatnu stopu po kojoj banke preko noći međusobno posuđuju novac, četiri puta za 0,75 postotnih bodova. Na prošlom prosinačkom sastanku čelnici središnje banke povisili su ga za 0,50 postotnih bodova, no ovaj put analitičari su istog mišljenja da se očekuje povećanje od 0,25 postotnih bodova na razinu između 4,25 i 4,50 posto.

Inflacija pokazuje znakove usporavanja, a neki analitičari sada čak nagađaju da bi američka središnja banka krajem ove godine mogla ponovno početi snižavati kamatne stope. Inflacija je, prema statistici koju Fed najviše vodi računa, u prosincu pala na 5,0 posto sa studenih 5,5 posto, što je još uvijek daleko od Fedovog cilja od 2 posto. Inflacija je usporila u prosincu šesti mjesec zaredom.

Jednako je važna činjenica da su inflacijska očekivanja potrošača pala, što Fed uzima u obzir u svojim odlukama. Očekivanja sama po sebi mogu povećati stvarnu inflaciju. Očekivanja inflacije za ovu godinu smanjila su se na 4,0 posto, navodi se u izvješću Sveučilišta Michigan.

No, čini se da su prognoze o početku snižavanja ključne kamatne stope već ove godine preuranjene. S druge strane, činjenica da je gospodarski rast već znatno usporen, također zbog viših kamata na kredite, te da većina analitičara predviđa kratku i blagu recesiju, među analitičarima jača uvjerenje da Fed neće pretjerati u zaoštravanju monetarne politike. politika.

Prema prvoj procjeni, gospodarski rast SAD-a u zadnjem kvartalu prošle godine iznosio je 2,9 posto, au cijeloj 2022. godini 2,1 posto. Potrošnja kućanstava također usporava, iako je tržište rada za sada u dobrom stanju.

Budući smjer monetarne politike javnosti će nakon sastanka FOMC-a pobliže objasniti prvi čovjek Feda Powell. Njegovu pojavu, kao i obično, tržišta željno iščekuju.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE