GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed podigao kamatne stope za pola postotnog boda, na najvišu razinu u 15 godina

Fed podigao kamatne stope za pola postotnog boda, na najvišu razinu u 15 godina
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 20:35
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su podigle svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu u 15 godina, što ukazuje da borba protiv inflacije nije gotova unatoč nekim obećavajućim znakovima u posljednje vrijeme.

U skladu s očekivanjima, Savezni odbor za otvoreno tržište koji je odredio stopu glasovao je za povećanje stope prekonoćnog zaduživanja za pola postotnog boda, dovodeći je do ciljanog raspona između 4,25% i 4,5%. Povećanje je prekinulo niz od četiri uzastopna povećanja za tri četvrtine boda, najagresivnijih političkih poteza od ranih 1980-ih.

Zajedno s povećanjem pojavila se naznaka da dužnosnici očekuju da će stope ostati više tijekom sljedeće godine, bez smanjenja do 2024. Očekivana "terminalna stopa", ili točka u kojoj dužnosnici očekuju da će prekinuti povećanje stopa, postavljena je na 5,1%, prema FOMC-ovom “točkastom prikazu” očekivanja pojedinih članova.

Ulagači su negativno reagirali na očekivanja da bi stope mogle dulje ostati više, a dionice su izgubile ranije dobitke. Komentari predsjednika Jeromea Powella na nadolazećoj tiskovnoj konferenciji pomno će se pratiti u potrazi za naznakama o sljedećim potezima središnje banke.

Nova razina označava najvišu stopu fondova FED-a od prosinca 2007., neposredno uoči globalne financijske krize i dok je Fed agresivno labavio politiku u borbi protiv onoga što će se pretvoriti u najgori ekonomski pad od Velike depresije.

Ovaj put, Fed podiže stope u ono za što se očekuje da će biti gospodarstvo na izdisaju 2023.

Članovi su odredili povećanja stope fondova dok ne dosegne srednju razinu od 5,1% sljedeće godine, što je ekvivalentno ciljanom rasponu od 5%-5,25. U tom će trenutku dužnosnici vjerojatno zastati kako bi dopustili utjecaju pooštravanja monetarne politike da se probije kroz gospodarstvo.

Konsenzus je tada ukazao na smanjenje stope u vrijednosti punog postotnog boda u 2024., čime je stopa fondova do kraja te godine iznosila 4,1%. Nakon toga slijedi još jedan postotni bod smanjenja u 2025. na stopu od 3,1%, prije nego što se referentna vrijednost ustali na dugoročnu neutralnu razinu od 2,5%.

Međutim, postojala je prilično velika disperzija u izgledima za buduće godine, što ukazuje na to da članice nisu sigurne što je pred njima za gospodarstvo koje se nosi s najgorom inflacijom koju je vidjelo od ranih 1980-ih.

Najnoviji točkasti grafikon prikazao je više članova koji vide stope koje idu znatno više od srednje točke za 2023. i 2024. Za 2023., sedam od 19 članova odbora – uključujući glasače i neglasače – zabilježilo je porast stopa iznad 5,25%. Slično tome, bilo je sedam članova koji su vidjeli stope veće od medijana od 4,1% u 2024.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE