GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed podigao kamatne stope za pola postotnog boda, na najvišu razinu u 15 godina

Fed podigao kamatne stope za pola postotnog boda, na najvišu razinu u 15 godina
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 20:35
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su podigle svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu u 15 godina, što ukazuje da borba protiv inflacije nije gotova unatoč nekim obećavajućim znakovima u posljednje vrijeme.

U skladu s očekivanjima, Savezni odbor za otvoreno tržište koji je odredio stopu glasovao je za povećanje stope prekonoćnog zaduživanja za pola postotnog boda, dovodeći je do ciljanog raspona između 4,25% i 4,5%. Povećanje je prekinulo niz od četiri uzastopna povećanja za tri četvrtine boda, najagresivnijih političkih poteza od ranih 1980-ih.

Zajedno s povećanjem pojavila se naznaka da dužnosnici očekuju da će stope ostati više tijekom sljedeće godine, bez smanjenja do 2024. Očekivana "terminalna stopa", ili točka u kojoj dužnosnici očekuju da će prekinuti povećanje stopa, postavljena je na 5,1%, prema FOMC-ovom “točkastom prikazu” očekivanja pojedinih članova.

Ulagači su negativno reagirali na očekivanja da bi stope mogle dulje ostati više, a dionice su izgubile ranije dobitke. Komentari predsjednika Jeromea Powella na nadolazećoj tiskovnoj konferenciji pomno će se pratiti u potrazi za naznakama o sljedećim potezima središnje banke.

Nova razina označava najvišu stopu fondova FED-a od prosinca 2007., neposredno uoči globalne financijske krize i dok je Fed agresivno labavio politiku u borbi protiv onoga što će se pretvoriti u najgori ekonomski pad od Velike depresije.

Ovaj put, Fed podiže stope u ono za što se očekuje da će biti gospodarstvo na izdisaju 2023.

Članovi su odredili povećanja stope fondova dok ne dosegne srednju razinu od 5,1% sljedeće godine, što je ekvivalentno ciljanom rasponu od 5%-5,25. U tom će trenutku dužnosnici vjerojatno zastati kako bi dopustili utjecaju pooštravanja monetarne politike da se probije kroz gospodarstvo.

Konsenzus je tada ukazao na smanjenje stope u vrijednosti punog postotnog boda u 2024., čime je stopa fondova do kraja te godine iznosila 4,1%. Nakon toga slijedi još jedan postotni bod smanjenja u 2025. na stopu od 3,1%, prije nego što se referentna vrijednost ustali na dugoročnu neutralnu razinu od 2,5%.

Međutim, postojala je prilično velika disperzija u izgledima za buduće godine, što ukazuje na to da članice nisu sigurne što je pred njima za gospodarstvo koje se nosi s najgorom inflacijom koju je vidjelo od ranih 1980-ih.

Najnoviji točkasti grafikon prikazao je više članova koji vide stope koje idu znatno više od srednje točke za 2023. i 2024. Za 2023., sedam od 19 članova odbora – uključujući glasače i neglasače – zabilježilo je porast stopa iznad 5,25%. Slično tome, bilo je sedam članova koji su vidjeli stope veće od medijana od 4,1% u 2024.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE