GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed: Pandemija oslabila američki financijski sustav, i to će potrajati

Fed: Pandemija oslabila američki financijski sustav, i to će potrajati
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 08:05
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Američke Federalne rezervi tvrde kako je pandemija koronavirusa američki financijski suatav učinila krhkim i kako će to stanje potrajati "neko vrijeme".

"Opterećenja kućanstava i poslovnih bilanca zbog ekonomskih i financijskih šokova od ožujka vjerojatno će stvoriti krhkosti koje će potrajati neko vrijeme", rekla je središnja banka u posljednjem polugodišnjem izvješću o financijskom sektoru.

Zbog toga banke i druge financijske institucije "kao rezultat toga mogu imati poteškoće."

Dužnosnici Feda rekli su da to koliko će dugo te okolnosti trajati ovisi o brzini gospodarskog oporavka.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ranije ovog tjedna da bi dugotrajni pad mogao pretvoriti probleme likvidnosti u probleme solventnosti.

Fed je uspostavio preko dva trilijuna dolara programa kreditiranja namijenjenih olakšavanju stresnih uvjeta u svim kutovima financijskih tržišta.

Poduzeća imaju oslabljenu sposobnost otplate dužničkih obveza koje su bile u povijesnom vrhuncu, neposredno prije nego što je pandemija pogodila ekonomiju.

"Snažne rane intervencije bile su učinkovite u rješavanju stresa likvidnosti, ali pomno ćemo pratiti pojave likvidnosti među dužnicima koji imaju velike utjecaje i mogli bismo ih povećavati što duže traje pandemija Covida", rekao je guverner Feda Lael Brainard.

Studija je utvrdila da su se brokeri borili za pružanje posredničkih usluga tijekom akutne faze financijske krize u ožujku. Nasuprot tome, banke su uspjele zadovoljiti sve veću potražnju za povlačenjem kreditnih linija.

Neki hedge fondovi možda su ozbiljno pogođeni velikim padovima cijena imovine i povećanom volatilnošću u veljači i ožujku, rekao je Fed.

Tagovi: Federalne rezerve, Jerome Powell, Lael Brainard, američki finacijski sustav, američke banke, Wall Street, koronakriza, koronavirus u SAD-u,
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE