GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed: Pandemija oslabila američki financijski sustav, i to će potrajati

Fed: Pandemija oslabila američki financijski sustav, i to će potrajati
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 08:05
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Američke Federalne rezervi tvrde kako je pandemija koronavirusa američki financijski suatav učinila krhkim i kako će to stanje potrajati "neko vrijeme".

"Opterećenja kućanstava i poslovnih bilanca zbog ekonomskih i financijskih šokova od ožujka vjerojatno će stvoriti krhkosti koje će potrajati neko vrijeme", rekla je središnja banka u posljednjem polugodišnjem izvješću o financijskom sektoru.

Zbog toga banke i druge financijske institucije "kao rezultat toga mogu imati poteškoće."

Dužnosnici Feda rekli su da to koliko će dugo te okolnosti trajati ovisi o brzini gospodarskog oporavka.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ranije ovog tjedna da bi dugotrajni pad mogao pretvoriti probleme likvidnosti u probleme solventnosti.

Fed je uspostavio preko dva trilijuna dolara programa kreditiranja namijenjenih olakšavanju stresnih uvjeta u svim kutovima financijskih tržišta.

Poduzeća imaju oslabljenu sposobnost otplate dužničkih obveza koje su bile u povijesnom vrhuncu, neposredno prije nego što je pandemija pogodila ekonomiju.

"Snažne rane intervencije bile su učinkovite u rješavanju stresa likvidnosti, ali pomno ćemo pratiti pojave likvidnosti među dužnicima koji imaju velike utjecaje i mogli bismo ih povećavati što duže traje pandemija Covida", rekao je guverner Feda Lael Brainard.

Studija je utvrdila da su se brokeri borili za pružanje posredničkih usluga tijekom akutne faze financijske krize u ožujku. Nasuprot tome, banke su uspjele zadovoljiti sve veću potražnju za povlačenjem kreditnih linija.

Neki hedge fondovi možda su ozbiljno pogođeni velikim padovima cijena imovine i povećanom volatilnošću u veljači i ožujku, rekao je Fed.

Tagovi: Federalne rezerve, Jerome Powell, Lael Brainard, američki finacijski sustav, američke banke, Wall Street, koronakriza, koronavirus u SAD-u,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Povećanje prometa, ali na niskim razinama i uz različitu izvedbu crobexa, obilježja su današnjeg prometa na Zagrebačkoj burzi, u danu sa samo jednim milijunskim dioničkim prometom.
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
PREMIJA
Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 7,9 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
TRENDOVI
U Srbiji odgovaraju Srbe od ljetovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više
ZAGREB - Ove je godine gostiju iz Srbije kod nas 60 posto više nego lani u istom razdoblju, ali čak i 20 posto više nego rekordne 2019, piše u srijedu Večernji list.
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
JABUKE
Ovogodišnji urod jabuka 12 posto manji nego lani
ZAGREB - Ovogodišnji domaći urod jabuka procjenjuje na oko 57 tisuća tona, što je 12 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a posljedica je smanjenih površina pod jabukama i elementarnih nepogoda, ponajprije suše, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar stagnira
TOKIO - Na financijskim tržištima u Aziji u srijedu se oprezno trguje, pri čemu su dionički indeksi pali, a tečaj dolara stagnirao, dok investitori nove smjernice očekuju od objave ključnog podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi trebao signalizirati kakva će biti monetarna politka Feda u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE