GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAZ: Demokracija je gubitnik politike proširenja EU

FAZ: Demokracija je gubitnik politike proširenja EU
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2012 / 15:40
Autor: SEEbiz / FAZ / Deutsche Welle
BRUXELLES - EU se protekla dva desetljeća znatno proširila, no to širenje ima i svoje negativne strane, piše dnevni tisak na njemačkom jeziku (27.4.). 

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ovoga petka (27.4.) u članku pod naslovom "Trilema europske integracije" piše da se nije uspjelo u namjeri stvaranja "Europe u svakom pogledu". FAZ obrazlaže da je Europska unija protekla dva desetljeća radila na tri projekta istovremeno: širenje EU-a, odnosno obrada prethodnih krugova proširenja, zatim produljenje integracije i očuvanje demokracije u kvalitetnom obliku.

"Od ta tri cilja, tek se dva daju istovremeno dostignuti, i to na račun onoga trećega", konstatira se u članku FAZ-a.

Ovaj list pojašnjava da je od potpisivanja Rimskih ugovora 1957. stalno rastao broj zemalja koje su sudjelovale u europskoj integraciji, bez da je zajednica odvojila vremena da si priušti duže faze konsolidacije.

"U svim debatama o proširenju u prošlosti je na koncu pobjeđivala velika koalicija zagovornika. Posebice su to mlade demokracije - znači one zahvaćene proširenjem na jug 1981. i 1986., kao i one zahvaćene proširenjem na istok 2004. i 2007. - koje su od svog pristupa očekivale uvoz političke, pravne i ekonomske stabilnosti. Stoga nikad nije nedostajalo zainteresiranih za pristup. To važi do danas. Za supranacionalne institucije, posebice Europsku komisiju, svako novo proširenje znači i proširenje vlastitog područja vlasti i utjecaja, potencijalno i proširenje vlastitog kontingenta uposlenika", piše FAZ.

"No problematični rezultat te dinamike nije samo rastući broj EU članica, koje se moraju koordinirati po pitanjima europske politike", piše FAZ i dodaje da je glavni problem ustvari "raznolikost nacionalnih ekonomskih i socijalnih sustava i konflikti koji proistječu iz te raznolikosti. 

Nacionalne ekonomije EU-a karakteriziraju enormne razlike kad je produktivnost u pitanju, a time postaju vidljive i razlike životnog standarda, pri čemu su ekstremi s jedne strane Bugarska, a s druge strane Luxembourg. Brojna daljnja područja bi se također mogla navesti u kojima se zemlje članice EU-a temeljno razlikuju i u kojima će se i u budućnosti razlikovati - od radnog prava, institucija obrazovanja, pa sve do mirovinskog sustava."

FAZ navodi da se takva dinamika proširenja očituje i kad je u pitanju monetarna unija, obzirom na to da uglavnom sve nove članice teže učlanjenju i u eurozonu, ali i po pitanju organiziranja unutarnjeg tržišta u Europi. Pri svemu tome važi, kako piše FAZ, "toliko nacionalne države koliko je potrebno, ali toliko Europe koliko je moguće".

"Demokracija je gubitnik politike proširenja i produbljenja europske integracije, koja se provodila protekla dva desetljeća. Kad se učine koraci produbljenja integracije na osnovi političkog dogovora, u odlučivanju makar izravno sudjeluju demokratski legitimne nacionalne vlade. Ali, nacionalnim parlamentima u pravilu ne preostaje puno više nego da odobre rezultate tog procesa odlučivanja", obrazlaže FAZ zašto je demokracija gubitnik sve većih napora europske integracije.

Tagovi: Europska unija, proširenje EU, eurozona, demokracija
PROČITAJ I OVO
Azijski indeksi dosegnule nove rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi dosegnule nove rekordne razine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i jer se očekuju nove poticajne mjere nakon što je Joe Biden uselio u Bijelu kuću.
Uzlet Netflixa, Wall Street na novim rekordnim razinama
OPTIMIZAM
Uzlet Netflixa, Wall Street na novim rekordnim razinama
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači očekuju nove poticajne mjere vrlo brzo nakon inauguracije predsjednika SAD-a Joe Bidena.
U Sloveniji se otvaraju skijališta, škole i neke uslužne djelatnosti
OTVARANJE
U Sloveniji se otvaraju skijališta, škole i neke uslužne djelatnosti
LJUBLJANA - Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većini Slovenije uskoro se uz određene uvjete "otvaraju" skijališta, idući tjedan opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i tržnice, frizerski saloni i čistionice, te mehaničarski servisi, objavila je u srijedu kasno navečer slovenska vlada.
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
ZABRANE
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
BERLIN - Njemačka će u 2022. godini zabraniti usmrćivanje milijuna muških pilića, pokazuje nacrt zakona koji je u srijedu potpisala vlada u Berlinu.
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
BEOGRAD – Življe trgovanje akcijama i rast BELEX indeksa obeležili su dan na Beogradskoj berzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE