GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAO: Indeks cijena hrane dodatno pao u veljači

FAO: Indeks cijena hrane dodatno pao u veljači
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 10:34
Autor: Siniša Malus
RIM - Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda pala je sedmi mjesec zaredom u veljači, jer su niže međunarodne kotacije za sve glavne žitarice više nego nadoknadile rastuće cijene šećera i mesa, izvijestila je u petak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama niza prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u veljači je u prosjeku iznosio 117,3 boda, što je pad od 0,7 posto u odnosu na siječanj i 10,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

FAO indeks cijena žitarica smanjio se za 5,0 posto u veljači i dosegao razinu 22,4 posto ispod one iz veljače 2023. Izvozne cijene kukuruza pale su najviše zbog očekivanja velikih žetvi u Južnoj Americi i konkurentnih cijena koje nudi Ukrajina, dok su međunarodne cijene pšenice uglavnom pale zbog snažnog tempa izvoza iz Ruske Federacije. Međunarodne cijene riže također su pale, za 1,6 posto u veljači.

FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se za 1,3 posto u odnosu na siječanj na 11 posto ispod vrijednosti iz veljače 2023. Međunarodne cijene sojinog ulja značajno su pale, poduprte izgledima za obilnu proizvodnju soje u Južnoj Americi, dok je velika globalna izvozna dostupnost ulja od suncokreta i uljane repice gurnula njihove cijene naniže. Svjetske cijene palminog ulja neznatno su porasle u veljači zbog sezonski niže proizvodnje.

Nasuprot tome, FAO indeks cijena šećera porastao je 3,2 posto u veljači. Povećanje odražava stalnu zabrinutost oko nadolazeće proizvodnje Brazila nakon dugotrajnog razdoblja ispodprosječne količine oborina, kao i prognoziranog pada proizvodnje u Tajlandu i Indiji, dvjema vodećim zemljama izvoznicama.

FAO indeks cijena mesa porastao je za 1,8 posto u odnosu na siječanj, pri čemu su najviše porasle cijene mesa peradi, a slijede goveđe meso, pod utjecajem jakih kiša koje su ometale transport stoke u Australiji. Cijene svinjskog mesa također su blago porasle zbog veće potražnje iz Kine i skučene situacije s opskrbom u zapadnoj Europi. Međunarodne cijene ovčjeg mesa pale su dijelom zbog rekordne proizvodnje nakon obnove stada u Australiji.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1,1 posto, predvođen većom uvoznom potražnjom azijskih kupaca za maslacem. Cijene mlijeka u prahu i sira također su neznatno porasle.

Tagovi: hrana, cijene hrane, ŽITARICE, šećer, meso, maloprodaja, trgovina, jaja, meso, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina
SENDVIČ
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina

ZAGREB - Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE