GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAO: Cijene hrane u lipnju porasle prvi put u ovoj godini

FAO: Cijene hrane u lipnju porasle prvi put u ovoj godini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 14:21
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane u svijetu porasle su u lipnju prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon oštrog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u lipnju za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 93,2 boda.

U uvjetima nastavljene neizvjesnosti na tržištu, cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizirale su se nakon oštrog pada u svibnju, dosegnuvši najviše razine u više mjeseci, dok su cijene žitarica i mesa i dalje od pritiskom, pokazuje izvješće.

Najviše su u lipnju porasle cijene biljnih ulja, za 11,3 posto, odražavajući ponajprije poskupljenje palmina ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i bojazni od mogućih problema u proizvodnji uslijed manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Cijene šećera porasle su 10,6 posto u odnosu na svibanj, zahvaljujući dijelom izvješćima o uskim grlima u brazilskim lukama, povezanim s mjerama za suzbijanje širenja virusa, navodi FAO.

Indeks koji pokazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda porastao je četiri posto, ali su se cijene svih njegovih sastavnica zadržale ispod razina zabilježenih prije širenja pandemije, kaže se u izvješću.

Žitarice su pak pojeftinile 0,6 posto u odnosu na svibanj, uz jačanje pritisaka na slabljenje cijena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u nizu zemalja izvoznica, ponajprije u crnomorskoj regiji. Pad cijena donekle je ublažen rastom cijena kukuruza, pokazuje izvješće.

U sličnom je postotku pojeftinilo i meso, uz niže cijene mesa peradi i govedine uslijed povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.

Novi rekord u proizvodnji žitarica

U odvojenom izvješću o stanju na tržištu žitarica FAO je podigao procjenu globalne proizvodnje žitarica u ovogodišnjoj sezoni za oko 9,3 milijuna tona, na gotovo 2,79 milijardi tona, što bi bilo tri posto više u odnosu na rekordnu 2019.

Svjetska potrošnja u sezoni 2020/21. procijenjena je na 2,735 milijardi tona, što predstavlja povećanje od 1,6 posto u odnosu na prošlu sezonu.

Zalihe bi na kraju sezone u 2021. trebale iznositi 929 milijuna tona, što bi predstavljalo 6-postotno povećanje na godišnjoj razini.

WTO također procjenjuje da će svjetska trgovina žitaricama u 2020/21. dosegnuti rekordnih 435 milijuna tona, što bi značilo da će porasti 2,1 posto u odnosu na razine iz 2019/20.

U UN-ovoj agenciji napominju da su ažurirali bazni period za sve indekse, promijenivši ga na razdoblje od 2014. do 2016., s prijašnjeg koje je obuhvaćalo godine od 2002. do 2004.

Tagovi: cijene hrane, hrana, meso, mlijeko, žitarice, pšenica, kukuruz, riža
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE