GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FAO: Cijene hrane padale i u rujnu

FAO: Cijene hrane padale i u rujnu
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane pale su u rujnu, šesti mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje biljnih ulja koje je zasjenilo rast cijena žitarica, pokazalo je u petak izvješće agencije UN-a za poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarica osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u rujnu za 1,1 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu, na 136,3 boda.

Njegova vrijednost pada od ožujka kada je dosegnuo rekordnih 159,7 bodova, ali je još uvijek viša za 5,5 posto nego u istom lanjskom mjesecu.

Najviše su u rujnu pale cijene biljnog ulja, za 6,6 posto u odnosu na kolovoz, kliznuvši na najnižu razinu od veljače prošle godine zahvaljujući pojačanoj opskrbi i nižim cijenama sirove nafte.

Šećer, mlijeko i mliječni proizvodi i meso bili su nešto manje od jedan posto jeftiniji nego u kolovozu, utvrdio je FAO.

Slabljenje eura prema dolaru i sumorni gospodarski izgledi bili su uteg cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda, dok su meso i šećer pojeftnili zahvaljujući pojačanoj opskrbi govedinom iz Brazila i dobrim izgledima za urod šećerne trske u toj južnoameričkoj zemlji.

Rujan je donio više cijene samo žitaricama, za 1,5 posto u odnosu na kolovoz. Cijene pšenice porasle su 2,2 posto zbog suše u Argentini i SAD-u, snažnog izvoza iz EU-a i pojačane neizvjesnosti koja obavija ukrajinski pristup lukama na Crnom moru luke od prosinca.

Poskupjela je i riža, za 2,2 posto, djelimice i zbog zabrinutosti koju su potaknule teške poplave u Pakistanu.

U odvojenim procjenama ponude i potražnje žitarica FAO je blago snizio prognozu globalne proizvodnje žitarica u ovoj godini, na 2,768 milijardi tona, što bi predstavljalo pad za 1,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

To je za 1,7 posto ispod procijenjene proizvodnje u 2021.

Proizvodnja bi ove godine trebala biti manja u prvom redu zbog slabijih izgleda za žitarice koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, budući da bi prinosu u velikom proizvođaču SAD-u mogli naškoditi nepovoljni vremenski uvjeti, tumači FAO.

Prognoza proizvodnje pšenice podiguta je pak na rekordnih 787,2 milijuna tona, što bi predstavljalo povećanje za jedan posto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući boljem urodu u EU i Rusiji no što se očekivalo.

Svjetska potrošnja žitarica trebala bi u sezoni 2022/2023. premašiti proizvodnju i dosegnuti 2,784 milijardi tona, što bi značilo da bi globalne zalihe do kraja sezone trebale pasti za 1,6 posto u odnosu na njezin početak, na 848 milijuna tona.

Trgovina žitaricama trebala bi se u sezoni 2022/2023. smanjiti za 2,4 posto zbog posljedica rata u Ukrajini i jakog dolara, prognozira agencija UN-a.

Tagovi: cijene hrane, hrana, žitarice, pšenica, šećer, meso, piletina, svinjetina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE