GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook u 2019. s osjetno manjom dobiti zbog skandala s kršenjem privatnosti

Facebook u 2019. s osjetno manjom dobiti zbog skandala s kršenjem privatnosti
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 12:29
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Facebook je izvijestio da mu je dobit u 2019. godini pala, prvi puta u najmanje pet godina, zbog skandala s kršenjem privatnosti korisnika i manjkave kontrole problematičnih sadržaja.
Kompanija je 2019. zaključila s neto dobiti od 18,4 milijardi dolara, 16 posto manjom nego u godini ranije, prenosi BBC. Ukupni su prihodi poskočili za četvrtinu, na 70 milijardi dolara, poduprti kontinuirano snažnim rastom prihoda od oglašavanja, za 27 posto.

Još je veći skok iskazala stavka troškova, za 51 posto, na 46,7 milijardi dolara.

Očekuju nove troškove u predstojećem razdoblju i slabiji rast, dijelom i zbog novih propisa o zaštiti privatnosti.

"Iako već osjećamo posljedice tih nepovoljnih trendova, teško je razdoblje tek pred nama", naglasio je financijski direktor Dave Wehner.

Facebook je 2018. iznenadio ulagače upozorenjem da će mu se dobit smanjiti zbog nastojanja da pojača zaštitu privatnosti korisnika i kontrolu sadržaja.
Tehnološki div našao se na udaru kritika zbog neprimjerenog odnosa prema dezinformacijama tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. i nedopuštenog dijeljenja korisničkih podataka s britanskom tvrtkom Cambridge Analytica.

Odnedavno je izložen kritikama i zbog odustajanja od nadzora nad političkim oglasima koji je trebao jamčiti filtriranje netočnih sadržaja.
U srpnju prošle godine američki regulatori najavili su mu kaznu od rekordnih pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika.
U srijedu je kompanija objavila i da je pristala platiti 550 milijuna dolara u sklopu nagodbe u pravnom sporu u SAD-u oko upotrebe fotografija za razvoj tehnologije prepoznavanja ljudskih lica.
Mark Zuckerberg očekuje da će kompanija i dalje biti u žiži pozornosti zbog zagovaranja ciljanog oglašavanja i enkripcije.

"Moj cilj za sljedeće desetljeće nije da se svidim ljudima već da me razumiju", kazao je.

"Da bi vam ljudi vjerovali, moraju znati za što se zalažete", poručio je.
Facebook je u srijedu izvijestio i da su u prosincu njegove platforme u prosjeku bilježile 2,26 milijardi aktivnih korisnika dnevno, 11 posto više nego u godini ranije. Samo Facebook imao je u prosjeku 1,7 milijardi aktivnih korisnika dnevno, devet posto više nego u godini ranije.

Tagovi: Facebook, Cambridge Analytica
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE