GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook popustio: Bit će više varijanti Libre

Facebook popustio: Bit će više varijanti Libre
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LONDON - Kako bi udovoljio svojim kritičarima, Facebook želi prilagoditi svoje planove za digitalnu valutu Libra. 

Kompromisni prijedlog predviđa odricanje od prvobitno planirane košarice valuta. Umjesto da koristi jednu globalnu valutu, tvrtka će sada koristiti nekoliko varijanti Libre.
Facebook se prilagođava kritičarima svoje planirane digitalne valute Libra i očito se želi odreći središnjeg dijela svog projekta.

Prema informacijama internetskog časopisa Finance Forward, Facebook stoga razmišlja o uklanjanju prvobitno namijenjene košarice valuta u koju bi trebalo pohraniti digitalnu valutu.

Umjesto toga, Libra bi trebala biti povezana samo s jednom valutom. Tada bi bile Euro Libra, Dollar Libra i tako dalje. Predstavnici Facebooka već su predstavili ovu varijantu donositeljima političkih odluka u Bruxellesu i Berlinu, potvrdilo je nekoliko nezavisnih izvora za Finance Forward. Glasnogovornik udruženja Libra nije želio komentirati ove navode.

Prvobitno planirana košarica valuta bila je u središtu kritika centralnih banaka i vlada. Bojali su se da će Libra postati previše moćna. Švicarski savezni predsjednik Ueli Maurer nedavno je rekao da košaricu valuta "nacionalne banke neće prihvatiti". Odricanjem, Facebook sada čini korak prema svojim kritičarima. Berlinski vladini krugovi kažu da bi Libri u tom obliku zapravo bilo teško zabraniti.

Zbog snažnog otpora javnosti, nekoliko članova osnivača povuklo se iz projekta posljednjih mjeseci, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, eBay i nedavno Vodafone.
Zastupnik CDU-a Stefan Berger izjavio je za Finance Forward da bi napuštanje košarica valuta oslabilo projekt, "jer je Libra u početku uvedena kao" globalna "valuta". Međutim, ne vjeruje da je projekt temeljno ugrožen: "Je li Libra sada vezana za korpu valuta ili koristi ''''više u sistemu'''' u najboljem je slučaju kozmetička razlika".

Tagovi: Facebook, Libra, košarica valuta, Europska komisija, Vodafone, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE