GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EY: Hrvatska za investicije najprivlačnija Njemačkoj i SAD-u

EY: Hrvatska za investicije najprivlačnija Njemačkoj i SAD-u
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2015 / 10:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Revizorsko - konzultantska tvrtka EY predstavila je godišnje istraživanje o atraktivnosti tržišta za izravna strana ulaganja u 2014. godini.
Prema provedenom istraživanju, Europa je s ukupno privučenih 305 milijardi USD investicija ostvarila rast od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je ostvarila najveći rast na globalnoj razini. Ukupno 43 europske države obuhvaćene istraživanjem privukle su 4.341 investiciju, što je rast od 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Navedene investicije osigurale su i otvaranje 185.583 novih radnih mjesta.

Hrvatska se na listi europskih zemalja nalazi na 32. mjestu s ukupno 13 projekata, što je blagi pad u odnosu na 2013. godinu (15 projekata). Nešto je povoljnija slika po pitanju novih radnih mjesta. Navedenim investicijama otvoreno je 780 radnih mjesta što je rast od 88 posto u odnosu na prethodnu godinu (415), čime je Hrvatska zauzela 27. mjesto. Hrvatska je bila najprivlačnija njemačkim investitorima te onima iz SAD-a, koji su zajedno zaslužni za više od polovice provedenih investicijskih projekata na domaćem tržištu. Navedene investicije zabilježene su u području proizvodnje (4), prodaje i marketinga (4), istraživanja i razvoja (2), usluga poslovne podrške (2) te logistike.

Tauno Olju, izvršni direktor u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska komentira: „Hrvatska ima dobre izglede poboljšati svoju poziciju u pogledu izravnih stranih ulaganja s obzirom da investitori općenito imaju više povjerenja u investicijske projekte u Europi. Prema istraživanju, najveći udio investicija u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke i SAD-a te iako su investicije još uvijek na relativno niskoj razini, ulaganja iz obje zemlje značajno su se povećala, što je dobar pokazatelj drugim potencijalnim investitorima."

Glavni igrači u Europi – tko pobjeđuje u borbi za privlačenje investicija?

Više od polovice, točnije 52 posto projekata te 30 posto novih radnih mjesta stvorenih spomenutim investicijama u Europu, ostvarili su gospodarski divovi Velika Britanija sa 887 projekata, Njemačka sa 763 te Francuska sa 608 pojedinačnih investicija. Tako je Velika Britanija zadržala prvo mjesto, dok se među top 10 država po broju projekata dogodila samo jedna promjena. Turska je tako na devetom mjestu zamijenila Finsku. Preostala mjesta zauzeli su Španjolska, Belgija, Nizozemska, Poljska, Rusija te Irska.

„Velika Britanija, koja je kontinuirano na vrhu ljestvice izravnih stranih ulaganja, uspješno iskorištava dobro financirane vladine programe za privlačenje novih investicija. Vrijeme je i da Hrvatska uspostavi takve programe kojima bi privukla investicije. Trenutni proračun i ljudski resursi alocirani u ove svrhe nisu dovoljni, stoga Hrvatska ne može u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pruža povoljnije investicijsko okruženja u Europi", dodaje Olju.

Na ljestvici najatraktivnijih gradova prema mišljenju ispitanika također se na prvom mjestu nalazi London, dok ga slijede Pariz i Berlin. Sposobnost za osiguravanje gospodarskog rasta, konkurentnost, posebna pozornost prema new-age kompanijama te komercijalizacija ideja kojima se mijenjaju životi milijuna, samo su neki od razloga zbog kojih su europski gradovi mamac za brojna izravna strana ulaganja. Svoje mjesto među 10 najpoželjnijih pronašli su i Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, München, Barcelona te Prag i Madrid.

Europa u suprotnosti s globalnim trendom pada investicija

Prema procjenama, na globalnoj razini u 2014. godini ukupna vrijednost izravnih stranih investicija, u koje su uključena spajanja i preuzimanja, pala je za 8 posto na 1,26 bilijuna USD. Ipak, Europa s rastom od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, bilježi najveći rast među glavnim regijama. S ukupnim udjelom od 24 posto, Europa je u 2014. zauzela drugo mjesto, dok je na prvom mjestu i dalje Azija s 39 posto ukupne vrijednosti provedenih investicija. Najveći pad, od čak 54 posto u odnosu na prethodnu godinu, zabilježila je regija sjeverna Amerika koja je tako u 2014. privukla tek 10 posto ukupne vrijednosti investicija na globalnoj razini.

Prema 808 ispitanih donositelja odluka koji su sudjelovali istraživanju, zapadna Europa istaknuta je kao najatraktivnije tržište za direktna strana ulaganja ostavivši tako iza sebe i Kinu i sjevernu Ameriku.

Tko investira u Europu?

Iako su u izravnim stranim ulaganjima u Europi dominirale europske tvrtke (51%), američke multinacionalne kompanije zaslužne su za 25 posto provedenih projekata. Zanimljivost je također kako su kineske tvrtke u 2014. preskočile japanske te tako zauzele peto mjesto na listi najvećih investitora u Europi.

Spomenuti podaci rezultati su analize istraživanja atraktivnosti tržišta koju već trinaestu godinu za redom provodi EY. Istraživanje analizira atraktivnost određenih regija i zemalja kao investicijskih destinacija te je osmišljeno kako bi pomoglo tvrtkama u donošenju odluka, kao i vladama u uklanjanju zapreka ekonomskog rasta. Metodologija analize provedena je u dva koraka te uključuje financijske podatke i percepciju izravnih stranih ulaganja.

Tagovi: investicije, strane investicije, Ernst&Young, hrvatsko gospodarstvo, London, Pariz, Berlin
PROČITAJ I OVO
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
FOREX
Euro blizu najviših razina u tri mjeseca prema dolaru
LONDON - Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri mjeseca prema dolaru, u kontekstu očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u koja pritišću dolar.
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
PRODAJA
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
ANKARA - Turski fond bogatstva (TWF) objavio je u ponedjeljak da je prodao 10 posto dionica jedine burze u državi Borsa Istanbul Qatar Investment Authorityju (QIA) za 200 milijuna dolara.
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu u novi su tjedan ušli negativno, a investitori su očito iskoristili priliku i unovčili su dio dobitaka stečenih tijekom studenoga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE