GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice

Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 12:33
Autor: SEEbiz / SMARTER
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.

Hrvatska ove godine očekuje proizvodnju lubenica na razini prošlogodišnjeg uroda, kada je s oko 700 hektara površine proizvodnja bila oko 28.000 tona. Urod po hektaru kreće se od 25 do 40 tona, navodi se u analizi.

Uvoz je, kao i prijašnjih godina, počeo u travnju iz zemalja koje ranije počnu s berbom lubenica - Maroko, Španjolska i Grčka.

Berba domaće lubenice započela je krajem lipnja, a iz Smartera očekuju da će sezona trajati do kraja rujna te da će Hrvatska u tom pogledu u idućem razdoblju biti samodostatna.

"Svakako moramo uzeti u obzir bitno slabiju turističku sezonu, koja je bila značajan generator potrošnje, a koja će ove godine izostati većim dijelom, što se već sada reflektiralo na cijenu na tržištu, koja je niža u odnosu na prijašnje godine", istaknula je stručnjakinja Smartera Marina Kresoja.

U analizi se navodi da će zbog toga ova godina biti vrlo izazovna za proizvođače pa će biti važno da se otkupljivači i trgovina okrenu domaćim proizvođačima.

Ove godine kod plasmana jagoda trgovački lanci su pokazali solidarnost s domaćim proizvođačima, držali su ujednačenu razinu cijena i za vrijeme cijele sezone otkupljivali su jagodu iz domaće proizvodnje, ističu iz Smartera napominjući kako bi bilo važno da se to primjeni i kod proizvodnje lubenica, kako ne bi ostale neobrane.

No, i na proizvođačima je da poštuju optimalne rokove branja, suradnju s otkupljivačima i retailom, budu konkurentni i s cijenama i s kvalitetom. Tada rezultati neće izostati, ističe se u analizi.

Napominje se i kako je zbog novonastalih poremećaja na domaćem tržištu najveći domaći otkupljivač voća i povrća, tvrtka ENNA Fruit već krenula s izvozom lubenice kako bi se smanjio pritisak na domaćem tržištu te se lubenice izvoze u Sloveniju, Češku, Slovačku i Poljsku.

Proizvodnja u porastu ali ovisi o sezonalnosti

U analizi se navodi kako je proizvodnja lubenice u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina u porastu, ali ovisi o sezonalnosti, odnosno o vremenskim utjecajima tijekom sazrijevanja i berbe.

Vidljiv je također utjecaj turističke sezone na potrošnju, a samim time i na proizvodnju, što znači da proizvodnja prati kretanje broja turista u državi.

"Smjer u kojem će se morati razvijati ova proizvodnja treba biti prema produženju sezonalnosti lubenice te prema prelasku na sorte koje su manje mase", ističu iz Smartera.

Mišljenja su i kako sezona proizvodnje mora početi ranije na području Dalmacije i završiti kasnije s područja Slavonije. Rast proizvodnje pak može se ostvariti uz primjenu navodnjavanja, uvođenjem novih sorti koje omogućuju duže čuvanje i lakši transport te korištenjem zaštićenih, a ne preskupih niskih tunela.

Lani je izvezeno 3.432 tona lubenica u vrijednosti od 1,3 milijuna eura, najviše u Njemačku, Sloveniju i Češku, a uvezeno je čak 15.300 tona vrijednih 5,8 milijuna eura. Najviše se uvozi iz Grčke, Italije i Španjolske. Potrošnja lubenica uglavnom je stabilna i kreće se između 8 i 9 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Tagovi: lubenice, hrvatski turizam, viškovi lubenice, bacanje lubenica
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi oslabili nakon dva dana uspona
ZAGREB - Uz skroman promet, na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oslabili, nakon dva dana uspona, a najviše je pritom na gubitku bio građevinski sektor.
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
RAST
Cijena aluminija porasla iznad 2.900 dolara po toni
LONDON - Cijena aluminija na Londonskoj burzi metala (LME) danas je premašila 2900 dolara po toni, prvi put od početka svibnja.
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
AGONIJA
Mljekari: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje
ZAGREB - Proizvođači mlijeka u srijedu su izvijestili o sastanku s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem, na kojem su upozorili da je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje i da takvo stanje prijeti opstanku farmi.
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
NFT
Financiranje nekretnina putem NFT tokena odsad dostupno i u Hrvatskoj
ZAGREB - Ulaganje u nekretnine posredstvom NFT tokena prilika je koja se od danas pruža i hrvatskim investitorima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, dolar oslabio
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu blago porasle, no trguje se oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, dok središnje banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE