GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana

Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 13:55
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Kao jedan od zgodnih načina usporedbe vrijednosti valuta često se koristi Big Mac Index kojeg već godinama izračunava londonski The Economist.

Pretvaranje cijena u dolare po važećim tečajevima omogućuje vam prosudbu je li valuta prejeftina ili preskupa. Da bismo izbjegli problem u kojem ljudi kupuju različite stvari na različitim mjestima, uspoređujemo cijenu samo jednog proizvoda: McDonald’sova Big Maca.

Pljeskavice nisu potpuno jednake u svim zemljama - primjerice, indijski Maharaja Mac ne sadrži govedinu - ali dovoljno su dosljedne. Na primjer, hamburger na Tajlandu košta 25% manje nego u Americi kada se njegova cijena pretvori u dolare po važećim tečajevima, na primjer, sugerirajući da je tajlandski baht podcijenjen.

Budući da su plaće u siromašnim zemljama obično niže, tamo Big Mac može biti jeftiniji. Tako su u The Economistu izračunali i indeks koji se prilagođava za BDP per capita. Prema tom parametru, tajlandski baht više nije jeftin u odnosu na dolar. Broj trgovinskih partnera s podcijenjenim valutama pada na jedanaest.

Je li Big Mac Index u skladu s nedavnim američkim optužbama o manipulatorima valutama?

Dvije analize ne procjenjuju iste stvari. Economistov indeks bilježi ishode; kreatori politike, nasuprot tome, pokušavaju kazniti zemlje koje namjerno depresiraju svoje valute.

Ipak, s obzirom na valutna kretanja tijekom prošle godine, Big Mac Index mogao bi djelovati kao unakrsna provjera američke politike. Kada se covid-19 prvi put širio, ulagači su pobjegli prema dolaru, samo da bi se trend preokrenuo nakon što je Federalna rezerva preplavila tržišta likvidnošću.

Fluktuacije meksičkog pezonosa značilo je da je, prema Economistovom indeksu, krenulo s 53% potcijenjenosti u odnosu na dolar na 61% potcijenjenosti u prvoj polovici 2020. godine. Suprotno tome, vijetnamski dong ostao je neobično stabilan u odnosu na dolar u prvoj polovici prošle godine. U skladu s tim, Meksiko je izbjegao kazne Ministarstva financija i trgovine; Vijetnam nije. Američko ministarstvo financija ga je 16. prosinca označilo kao manipulatora valutama, navodeći njegov ogroman trgovinski suficit s Amerikom i intervenciju na deviznim tržištima.

Ministarstvo trgovine nametnulo je carine na uvoz guma iz Vijetnama, tvrdeći da je oslabljeni dong djelovao kao subvencija proizvođačima. No, na drugim se frontama nedavna američka akcija kosi s Economistovim indeksom. Američko ministarstvo financija je također Švicarsku označilo manipulatorom, dijelom na temelju njezine valutne intervencije teške oko 100 milijardi dolara (14% BDP-a). Obje verzije Economistovog indeksa sugeriraju da je švicarski franak precijenjen u odnosu na dolar.

Ministarstvo trgovine također se koristilo manipulacijom valutama kao opravdanjem za uvođenje carina na plastične uvojke iz Kine, a koji se koriste za plastične torbice. (Zemlja nije označena kao manipulator od siječnja 2020., ali jest još uvijek pod nadzorom američkog ministarstva financija). Dolazeća Bidenova administracija možda će želljeti primijetiti da, nakon prilagođavanja s BDP-om, Economistov indeks sugerira kako je juan zapravo precijenjen u odnosu na dolar za 2,5%.

Tagovi: Big Mac Index, The Economist, dolar, franak, juan, meksički pezos, tajlandski baht
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE