GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo kako je Britanija nadmudrila EU u ratu oko cjepiva

Evo kako je Britanija nadmudrila EU u ratu oko cjepiva
CJEPIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 12:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Britanske vlasti tajno su dozvolili korištenje britanskog opskrbnog lanca cjepivom AstraZenece za Australiju, a zauzvrat dobili milijune doza cjepiva iste kompanije iz Indije, objavio je Daily Telegraph.

Više izvora listu je potvrdilo da je AstraZeneca - britansko-švedska farmaceutska kompanija - dobila mogućnost korištenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717 tisuća doza cjepiva namijenjenih Australiji. Najmanje dvije isporuke obavljene su u veljači i ožujku, u razdoblju kada je Bruxelles počeo uvoditi strože kontrole proizvođača cjepiva i tražio da Velika Britanija prerasporedi dio svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZenece u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima AstraZenece u isporuci dogovorenih količina.

Britanska je vlada opetovano odbacivala takve zahtjeve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Bruxelles inzistirao da u ugovorima EU s AstraZenecom izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Unatoč tomu, otkrivaju novinari Telegrapha, AstraZeneca je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da cjepivo umjesto u EU izveze u Australiju. U zamjenu za tu "uslugu", Britanci su dobili pristup oko deset milijuna doza cjepiva koje je proizveo indijski Serum Institute, najveći svjetski proizvođač cjepiva koji proizvodi velike količine doza za AstraZenecu.

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rješenjem jer se kompanija obvezala nadoknaditi bilo koji eventualni manjak cjepiva, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobiva potrebno cjepivo. Velika Britanija od AstraZenece je naručila oko 100 milijuna doza, a u ožujku je u zemlju stiglo oko pet milijuna doza iz Indije. No, upitno je hoće li se opskrba cjepivom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te bilježi više od 400 tisuća novozaraženih dnevno.

Telegraph ističe kako nije poznato je li Australija jedina svjetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, dodajući kako obje države odbijaju službeno komentirati priču pod izlikom da se radi o "vrlo osjetljivoj temi". Ipak, premijer Boris Johnson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna podijeliti svoje viškove sa Covaxom, sustavom koji pomaže siromašnijim zemljama koje si ne mogu priuštiti pristup dostatnim zalihama cjepiva.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 milijuna doza cjepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za cjelokupnu populaciju. No, za vjerovati je da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbjesniti Europsku komisiju, koja je nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kašnjenja s isporukom cjepiva, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantira tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se tvrtka "dobro potruditi" da ispuni zahtjeve.

Odvjetnici Europske unije u srijedu su ponovili svoje zahtjeve tražeći da AstraZeneca počne izvoziti cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji diljem Europe. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obveze, AstraZeneca tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraph ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. travnja, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvijestio australski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka došla je zračnim putem 29. veljače, a nakon tih 300 tisuća doza stigao je i ostatak zrakoplovom Emiratesa.

Podsjećaju kako je do isporuke došlo tjednima nakon što je Europska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZenecu i njezin zahtjev da isporuči 250 tisuća doza cjepiva iz Italije Australiji.

AstraZeneca odbila je komentirati sve navode. Glasnogovornik britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja cjepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu sudjelovati.

- Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZenece su poslovna tajna - pojasnio je.

Tagovi: cjepiva, cjepivo protiv koronavirusa, AstraZeneca, Boris Johnson, Velika Britanija, Australija
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE