GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski indeksi bez snage za uspon nakon šest dana rasta

Europski indeksi bez snage za uspon nakon šest dana rasta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 09:50
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Unatoč pozitivnom raspoloženju na Wall Streetu i u Aziji, na europskim burzama u utorak su najvažniji indeksi oslabili, prekinuvši 6-dnevni uspon, dok su u fokusu investitora pandemija koronavirusa i isporuke cjepiva.

Paneuropski Stoxx 600 oko 9,30 sati bio je u minusu 0,06 posto, nakon što je od početka mjeseca ojačao gotovo 4 posto.

Među pojedinim sektorima, danas su najviše pale cijene dionica automobilskih i kompanija koje pružaju komunalne usluge, za 0,4 posto, dok su najviše ojačale cijene dionica u sektoru naftnih i plinskih kompanija, za 0,3 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,16 posto, na 14.038 bodova, a londonski Ftse za 0,07 posto, na 6.519 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,16 posto, na 5.695 bodova.

Na europskim burzama oprezno se trguje unatoč tome što su u ponedjeljak na Wall Streetu indeksi dosegnuli nove rekordne razine, na krilima očekivanja novog paketa poticajnih mjera u SAD-u, vrijednog 1.999 milijardi dolara.

Naime, u Europi pandemija koronavirusa i isporuke cjepiva dominiraju naslovima u novinama, određujući i tržišni sentiment. Zdravstveni stručnjaci i dužnosnici vlada zaokupljeni su cjepivom AstraZenece zbog zabrinutosti oko istraživanja učinkovitosti tog cjepiva provedenoj na maloj skupini ljudi koja je pokazala "minimalnu zaštitu" u odnosu na blagi oblik bolesti uzrokovan južnoafričkim sojem virusa.

Investitori će pratiti i objavu financijskih izvješća kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, što bi im trebalo dati nove smjernice.

Jučer na zatvaranju burze francuska naftna kompanija Total izvijestila je o neto dobiti za 2020. od 4,06 milijardi dolara, premašivši očekivanja analitičara od 3,86 milijardi dolara dobiti. Ipak, riječ je o padu dobiti za 66 posto u odnosu na 2019., kada je dosegnula 11,8 milijardi dolara uslijed smanjene potražnje za gorivima. Cijena dionice Totala u plusu je jutros za 1,4 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u utorak 0,4 posto, na 29.505 bodova.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, AstraZeneca, Total, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE