GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske burze rastu drugi dan zaredom

Europske burze rastu drugi dan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2020 / 10:25
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i dan prije, pa su nadoknadile dio gubitaka od prošloga tjedna kada su zaronile na najniže razine u pet mjeseci.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je jučer skočio 1,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 1,50 posto, na 5.739 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 posto, na 11.913 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 4.752 boda.

Rast tih indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se dobrim gospodarskim pokazateljima, s obzirom da su jučer objavljena izvješća pokazala da se nastavlja oporavak proizvodne aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima, od američkog i kineskog do gospodarstva eurozone.

I dok su burze prošloga tjedna bile pod pritiskom zbog rekordno brzog širenja koronavirusa u SAD-u i Europi, jutros su te vijesti u drugom planu.

Pozitivno je na tržišta utjecao i jučerašnji rast Wall Streeta za više od 1 posto, čime je nadoknađen dio gubitaka od prošloga tjedna.

Analitičari idućih dana očekuju nestabilno trgovanje i promjenu dugoročnih investicijskih politika, ovisno o tome hoće li na predsjedničkim izborima pobijediti sadašnji republikanski predsjednik Donald Trump ili demokratski izazivač Joe Biden.

Smatra se da bi Bidenova pobjeda bila pozitivna za europske burze jer bi trgovinski odnosi SAD-a i EU-a mogli biti mirniji nego za Trumpova mandata i jer bi Bidenova vlada mogla prihvatiti veći paket poticajnih fiskalnih mjera nego Trumpova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,2 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE