GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta pala četvrti dan zaredom

Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,9 posto, nakon što je jučer potonuo 1,3 posto, i zaronio nedaleko najniže razine u mjesec dana.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,90 posto, na 5.725 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,45 posto, na 12.375 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 4.794 boda.

Burze su pod pritiskom zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi. Španjolska je postala prva zemlja zapadne Europe u kojoj je broj zaraženih premašio milijun, dok je Italija zabilježila rekordni dnevni rast broja zaraženih.

Kako i mnoge druge zemlje bilježe rekordni broj zaraženih, sve više europskih zemalja ponovno uvodi restriktivne mjere, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Jutros je, primjerice, objavljeno da je potrošačko povjerenje u Njemačkoj osjetno palo jer se u strahu od drugog vala koronavirusa građani suzdržavaju od potrošnje.

Ulagače je pokolebao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu zbog neizvjesnosti u vezi raspleta pregovora između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najvažnija su pitanja kolika će biti vrijednost poticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Ministar financija Steven Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su jučer da je dogovor moguć, unatoč protivljenju republikanaca u Senatu, i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Iz Bijele kuće je, pak, poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, a predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da ne žele postići kompromis.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 23.474 boda.

Azijske ulagače razočarala je procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji u ovoj godini u prosjeku pasti za 2,2 posto, što nije zabilježeno nikada prije. Još nedavno MMF je očekivao pad u toj regiji za 1,6 posto.

MMF je poručio i da će oporavak biti spor i razlikovat će se od zemlje do zemlje, pri čemu će najviše biti pogođene zemlje koje više ovise o turizmu.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE