GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

Europska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz
ANALIZA - I dok su u posljednjem desetljeću europska tržišta dionica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Europskog fonda za oporavak od 750 milijardi eura, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživjeti ove godine, što će - s povećanjem razine procijepljenosti - naravno dovesti do visokog europskog gospodarskog rasta, nakon što je posljednje tromjesečje donijelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procjena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i europska tržišta dionica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosječni rast gospodarskog oporavka (poput automobilskog i financijskog sektora) igraju veću ulogu u Europi nego na Wall Streetu , gdje je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Većina europskih tvrtki također isplaćuje primamljive dividende. Njihove su bilance dobre, a to bi moglo dovesti do novog vala spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvijek nisku cijenu novca. Tako da Europa ponovno postaje zanimljiva. Tijekom posljednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog gospodarskog rasta, slabog eura, političke neizvjesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika mijenja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast dionica (Dow Jones je jučer pao 0,1 posto, na 34.599 bodova), paneuropski indeks dionica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u posljednja 52 tjedna, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina dionica ovisit će i o inflaciji. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvjereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), također kaže da bi bila velika pogreška podcjenjivati ove rizike.

"Posljedice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja gospodarske aktivnosti nego da je Fed reagirao pravodobno. To je moglo odvesti svijet u novu recesiju, a šokove će osjetiti uglavnom nova tržišta", pišu analitičari Deutsche Banka.

Tagovi: tržište kapitala, EU tržišta, Wall Street, JPMorgan, Deutsche Bank
PROČITAJ I OVO
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
KRIZA
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
BERLIN - Kina opet poseže za drastičnim metodama u borbi protiv korone gdje opet nije sigurna isporuka robe i dijelova. A sve je glasnije i pitanje spone s državom gdje se toliko krše ljudska prava.
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
ŽITO
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
ŽITO
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
KAIRO - Onemogućen većim dijelom od uvoza pšenice preko Crnog mora zbog ruske invazije na Ukrajinu, Egipat, koji je među najvećim svjetskim uvoznicima žita nastoji izvući što god više može iz lokalne žetve, ne prezajući ni od prisilnog državnog otkupa pod prijetnjom novčanih kazni i zatvora ratarima.
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
OČEKIVANJA
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
BERLIN - Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel naznačio je da bi Europska središnja banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BLOKADA LUKA
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BERLIN - Ukrajina spada u najveće proizvođače žitarica na svijetu. Ali, žito i suncokret su zarobljeni u silosima jer je izvoz preko luka nemoguć. Kopnenim putem to ide teško. Cijene skaču, a Africi prijeti glad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE