GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija ukupno izdala 90 milijardi eura obveznica u okviru instrumenta SURE

Europska komisija ukupno izdala 90 milijardi eura obveznica u okviru instrumenta SURE
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija u utorak je izdala 14,137 milijardi eura socijalnih obveznica u dvije tranše podijeljenih na dva roka dospijeća: 8,137 milijardi eura dospijeva u srpnju 2029., a 6 milijardi eura u siječnju 2047.

S tim sedmim izdavanjem obveznica od listopada 2020. Komisija je izdala ukupno 90 milijardi eura za kratkoročne programe zapošljavanja i zaštitu radnih mjesta u državama članicama EU-a. Sva su izdanja privukla snažan interes ulagača i stavljena su na tržište po povoljnim cjenovnim uvjetima koji se izravno prenose na države članice.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun i administraciju, izjavio je: Ovo je sedmi Komisijin izlazak na tržište u okviru instrumenta SURE i sedmi put da smo privukli snažan interes ulagača. EU je na temelju tih sedam uspješnih izdavanja obveznica u vrijednosti od gotovo 90 milijardi eura tijekom samo sedam mjeseci prepoznat kao visokolikvidni izdavatelj visokokvalitetnih obveznica u eurima s visokim rejtingom čime je otvoren put za program NextGeneration EU.

Za sedmo izdanje obveznica u okviru instrumenta EU SURE upis je premašio ponudu za više od 6 puta, a informacije o uvjetima određivanja cijena dostupne su ovdje na internetu. Prikupljena sredstva prenijet će se državama članicama korisnicama pet radnih dana nakon izdavanja. Zahvaljujući prvih šest izdanja instrumenta SURE EU-a 17 država članica EU-a primilo je 75,5 milijardi eura. 19 država članica EU-a trebalo bi primiti ukupno 94,3 milijarde eura financijske potpore u okviru instrumenta SURE. Zemlje i dalje mogu podnijeti zahtjeve za financijskom potporom u okviru instrumenta SURE, s ukupnim kapacitetom do 100 milijardi eura.

Tagovi: Europska komisija, socijalne obveznice, instrument SURE
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE