GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europol: Oružje iz Ukrajine završava kod kriminalnih bandi u EU

Europol: Oružje iz Ukrajine završava kod kriminalnih bandi u EU
KRIJUMČARENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 11:22
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BRUXELLES - Europol ima indicije na to da se iz Ukrajine u Europsku uniju krijumčari oružje. Postoji bojazan da bi veće količine oružja i streljiva mogle pasti u ruke kriminalnih bandi.

Samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti prve vijesti poput ove. Agencija Europske unije za izvršavanje zakonodavstva (Europol) potvrdila je u petak napise njemačkih medija o tome kako postoje indicije da se iz Ukrajine na područje Europske unije krijumčari oružje.

"Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu", rekao je glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth potvrđujući tako izvještaj njemačkog javnog servisa SWR.

Istražni organi iz zemalja Europske unije su također sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

"Postoji velika opasnost da ovo oružje dođe u ruke organiziranog kriminala", priopćio je glasnogovornik Europola. SWR u svom izvješću citira interne spise Europola po kojima su "kriminalne mreže u regiji aktivne te provode i pripremaju krijumčarenje većeg količina vatrenog oružja i streljiva".

Postoje indicije i na to da se oružje namijenjeno daljnjem transportu, tajno pohranjuje uzduž ukrajinsko-poljske granice.

"Pripadnici bandi granice prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje", citira se iz internih spisa. Europol također bilježi i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali prijeći noseći sa sobom vojno oružje.

U izvješću se također navodi da zemlje koje su primile velik broj izbjeglica strahuju da su mnogi od onih koji su potražili pomoć, sa sobom donijeli i oružje.

"Izbjeglice žele prodati oružje ili njime platiti usluge. Već su zabilježeni slučajevi gdje su izbjeglice prijevoz taksijem pokušale platiti oružjem", stoji u izvješću.

Prema navodima glasnogovornika Jana Op Gen Oortha, u Darknetu su se pojavile ponude u kojima se prodaju protuoklopne rakete američke proizvodnje tipa Javelin. Istodobno se međutim ističe kako ove ponude treba dobro provjeriti i ustvrditi radi li se o pravim ponudama ili ruskoj propagandi. "Ovi oglasi bi mogli biti dio ruske propagande kojom se stvara negativno raspoloženje prema isporukama zapadnog oružja Ukrajini", rekao je glasnogovornik.

Njemački mediji ukazuju na to da je tijekom i nakon rata na području bivše Jugoslavije, zabilježeno krijumčarenje vojnog naoružanja. Zastupnik njemačke stranke Zeleni Konstantin von Notz je rekao kako se moraju izvući pouke iz ratova u Jugoslaviji. "Nama je poznato iz mukotrpnih iskustava iz rata na Kosovu da ratno naoružanje predstavlja veliki sigurnosni rizik. Često ratno oružje završava u rukama ekstremista i organiziranog kriminala", zaključio je Von Notz. Teroristički napadi u Parizu 2015. su djelomice počinjeni oružjem koje potječe iz bivše Jugoslavije. Kod nekih od terorista su čak pronađene i protuoklopne rakete jugoslavenske proizvodnje.

Zastupnik stranke Ljevica Özlem Demirel ukazuje na to da se oružje Bundeswehra koje je Njemačka poslala kurdskim borcima, vrlo brzo pojavilo na lokalnim tržnicama.

Tagovi: šverc oružja iz Ukrajine, Europol, Europska unija, kriminal
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE