GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog

Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 08:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.

Kako je navela Caroline Bremner, voditeljica Euromonitorovog odjela za putovanja, Azija i Pacifik, koji su 2019. već „puhali za vratom“ Europi, već ove godine će ju prestići po prihodima od turističkih dolazaka. Ovakvo stanje, naglašava se u projekcijama iznesenima na sastanku u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, partnera na projektu EUSAIR Facility point, nastavit će se i narednih godina, iako bi Europa već 2024. mogla nadmašiti brojke iz 2019.

Održivost kao ključ uspjeha u post-covid turizmu

Za Hrvatsku Euromonitor procjenjuje da je među onim europskim zemljama koje će se srednje brzo oporavljati, baš kao i Italija i Velika Britanija. Najbrži oporavak prognozira se za Švicarsku, Portugal, Grčku i Tursku, a najsporiji za Španjolsku i Francusku.

Sustainable Travel Index 2020. pokazuje da bi u privlačenju novih turista veće šanse mogle imati zemlje koje se više prilagođavaju održivom
razvoju turizma. Prema Indeksu top 3 održive destinacije su Švedska, Finska i Austrija. Hrvatska je na dobrom 13. mjestu, a u regiji je tek nešto bolja Slovenija na 10. mjestu. Znatno lošije su Italija na 34. i Grčka na 32. mjestu.

Ključni alati oporavka turizma, ističu stručnjaci, bit će uvođenje digitalnih tehnologija i prilagođavanje novim željama potrošača. Novi zahtjevi turista u uvjetima nesigurnosti su veća mogućnost besplatnog otkazivanja bukinga, više vrijednosti i bonusa za isti novac, veća felksibilnost u načinima plaćanja i nove, interaktivnije mogućnosti upoznavanja s destinacijom kroz virtualnu i proširenu stvarnost. Osim toga sve više potrošača (66%) želi imati pozitivan utjecaj na okoliš tijekom svojih dnevnih aktivnosti u 2021. godini, a 48% njih traži održive oblike turizma.

EU usmjerava snage na oporavak

Nadine Lakhal predstavnica Europske komisije iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku DG Regio govorila je o uvođenja Digitalnog zelenog certifikata, no Europska komisija važnim smatra i Pakt za vještine u turizmu unutar Europske agende vještina. Cilj joj je potaknuti zajedničke aktivnosti usavršavanja i osposobljavanja kroz veća ulaganja u poboljšanje postojećih vještina i osposobljavanje ili prekvalificiranja za nove vještine u sektoru turizma.
Poduzetnike u turizmu svakako će zanimati da se krajem svibnja očekuje objava online vodiča za EU financiranje turističkih projekata, posvećen financijskom razdoblju 2021-2027.

Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinator teme Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, najavilo je vrlo zanimljivu panel raspravu pod nazivom „Od krize do oporavka“ u sklopu 6. EUSAIR Foruma, koji će se održati 11. i 12. svibnja. Stručnjaci iz područja kulture, medija i turizma s cijelog područja Jadranskojonske makroregije govorit će o transnacionalnim turističkim projektima koji ciljaju na održivu zelenu makroregiju.

Foto: Pexels

Tagovi: Euromonitor, hrvatski turizam, Sustainable Travel Index, Caroline Bremmer, održivi turizam, španjolski turizam
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE