GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurobarometar: Hrvati među najvećim podržavateljima daljnjeg proširenja EU

Eurobarometar: Hrvati među najvećim podržavateljima daljnjeg proširenja EU
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2016 / 21:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatski građani vrlo su naklonjeni daljnjem proširenju Europske unije, dok se na razini 28 članica Unija nadpolovična većina tome protivi, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni u ponedjeljak.
Istraživanje je provedeno od 7. do 16. studenoga 2015., a u Hrvatskoj je anketirano 1008 građana.

I dok se 51 posto anketiranih u svim članicama EU-a protivi daljnjem širenju Europske unije, u Hrvatskoj čak tri petine, 60 posto, podržava politiku proširenja. Ispred Hrvata su samo Rumunji, među kojima je potpora proširenju 62 posto. Natpolovičnu potporu proširenju još imaju Litva (59 posto), Španjolska, Poljska, Malta (56 posto) i Bugarska (50 posto).

Najviše protivnika daljnjem proširenju je u Austriji (75 posto), Njemačkoj (73 posto), Luksemburgu (69 posto), Francuskoj (64 posto), Nizozemskoj (63 posto) i Belgiji (61 posto).

Hrvati, kao i ostali Europljani, većinom iznad 50 posto zauzimaju se za jaču Uniju s jedinstvenim politikama na europskoj razini. Zamjetna je razlika između hrvatskih i prosječnih europskih ispitanika i na pitanju stvaranja europske vojske, iako se i jedni i drugi za to zalažu, u Hrvatskoj je takvih 63 posto, a prosječno u EU-u 53 posto.

Hrvati su među najoptimističnijim ispitanicima kad je riječ o budućnosti Europske unije, njih 69 posto izjasnilo se kao optimisti u tom pogledu, dok je europski prosjek 53 posto. Optimističniji od Hrvata su Irci, Rumunji i Poljaci. Najpesimističniji su Grci, Ciprani i Austrijanci.

Nezaposlenost hrvatski ispitanici stavljaju na visoko prvo mjesto među teškoćama s kojima se njihova zemlja suočava. Na drugo mjesto, iako njih gotovo upola manje, stavljaju gospodarsko stanje u zemlji. Nezaposlenost, međutim, danas zabrinjava pet posto manje Hrvata nego prije godinu dana, a gospodarsko stanje njih dva posto manje.

Za prosječne Europljane nezaposlenost i useljavanje dvije su najveće teškoće, s time da nezaposlenost sada zabrinjava devet posto manje ispitanika nego prije godinu dana, a useljavanje njih 18 posto više.

Na treće mjesto među teškoćama Hrvati stavljaju državni dug, a prosječni Europljani gospodarsko stanje.

Čak 80 posto Hrvata ocijenjuje stanje nacionalnog gospodarstva kao loše, a stanje europskog gospodarstva loše je za 35 posto hrvatskih ispitanika. Hrvati su pesimistični i kod stanja zapošljavanja u zemlji, 86 posto njih ocijenjuje ga lošim, dok je prosječno na razini EU-a takvih 67 posto.

Hrvati izrazito negativno ocjenjuju i kvalitetu života u zemlji, 71 posto ispitanika dalo je ocjenu loše, dok ih je 66 posto kvalitetu života u EU ocijenilo dobrom.

I Hrvati i prosječni Europljani negativno procjenjuju stanje svog nacionalnog gospodarstva, no hrvatski ispitanici su u tome znatno negativniji od europskih. Međutim, dok prosječni Europljani lošim ocjenjuju i stanje gospodarstva EU-a, Hrvatima se ono čini dobrim.

Velika većina hrvatskih ispitanika (88 posto), čak i veća nego prosječnih ispitanika na razini EU28, smatra da javni dug treba neodgodivo smanjiti.

Hrvatski su ispitanici općenito naklonjeniji useljavanju od ispitanika na razini EU28. No, i jedni i drugi u većini podupiru useljavanje iz drugih država članica EU-a, a protive se useljavanju iz trećih zemalja.

Tagovi: Eurobarometar, proširenje EU, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE