GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro stabilan u iščekivanju sjednice ECB-a

Euro stabilan u iščekivanju sjednice ECB-a
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Euro je u četvrtak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta pred sjednicu Europske središnje banke (ECB) koja je najavila prilagodbu smjernica monetarne politike i fokus na povoljne uvjete kreditiranja u eurozoni.

Euro je prema dolaru bio nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1794 dolara. Bio je stabilan i prema jenu i švicarskom franku, zadržavši se na 130,06 jena, odnosno 1,0822 švicarska franka.

Dolarov indeks koji mjeri promjene američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta također se zadržao na razini prethodnog zatvaranja i iznosio je 92,737 bodova.

Trgovci su danas fokusirani na sjednicu ECB-a koja je najavila prilagodbu smjernica monetarne politike nakon što je nedavno blago povisila ciljanu stopu inflacije, s nešto ispod dva na dva posto.

Važeće ECB-ove smjernice kažu da će ECB kupovati obveznice sve dok bude potrebno i držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju "snažno ne približe" ciljanoj razini.

Lagarde nije precizirala kako će ih izmijeniti, rekavši tek da je cilj ECB-a osigurati povoljne uvjete kreditiranja.

Analitičari procjenjuju da banka danas neće uvoditi nove poticajne mjere, ali bi mogla produljiti postojeće ili čak povećati vrijednost programa kupnje imovine kojim nastoji sačuvati likvidnost u zoni primjene zajedničke europske valute.

Najviše ih zanima njihov stav o inflaciji.

Ako tržište iz nastupa čelnice ECB-a iščita da su spremni tolerirati znatno višu stopu inflacije, euro će oslabiti, a cijene robe ojačati, a isto vrijedi i za tečajeve valuta tržišta u nastajanju prema euru, ističe Stephen Gallo iz BMO Capital Marketsa.

Puno će toga ipak ovisiti o razini konsenzusa u upravnom vijeću ECB-a da program kupnje obveznica treba produljiti nakon planiranog isteka u ožujku iduće godine, dodaje Gallo.

Lagarde je nedavno poručila da ć ECB-ov krizni program kupnje obveznica u pandemiji (PEPP), vrijedan 1.850 milijardi eura, ostati na snazi barem do ožujka 2022. godine, a nakon toga mogao bi po njezinim riječima dobiti "novi format".

Bojazni da će širenje delta varijante koronavirusa zakočiti oporavak gospodarstva od koronakrize zasjenio je danas rast indeksa na Wall Streetu i na europskim tržištima dionica, koji je podupro sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

"Na tržištu su suglasni da (delta varijanta) ne predstavlja neposrednu prijetnju za oporavak" i da će tek odgoditi otvaranje gospodarstva, najviše za tri mjeseca, s obzirom na ubrzano procjepljivanje stanovništva, ističe Tapas Strickland iz National Australia Banka.

Australski je dolar u takvim uvjetima ojačao prema američkome 0,28 posto, na 73,79 američkih centi, unatoč tome što je polovina stanovnika Australije obuhvaćena strogim mjerama zatvaranja.

Ulagači su ponovo pojačano kupovali i kriptovalute i bitcoin se odmaknuo od razine od 30 tisuća dolara, potaknut izjavom šefa američkog proizvođača električnih automobila Tesle Elona Muska da će kupcima "najvjerojatnije" ponovo omogućiti plaćanje u bitcoinima.

Tagovi: euro, dolar, jen, Europska središnja banka, tržište valuta
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE