GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro pao na granicu pariteta prema dolaru

Euro pao na granicu pariteta prema dolaru
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 08:02
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Euro se približava paritetu s američkim dolarom po prvi put u 20 godina, ali valutni stratezi su podijeljeni oko toga hoće li on tamo doista i stići i što će to značiti za ulagače i gospodarstvo.

U četvrtka ujutro u Europi, euro se kretao oko 1,05 dolara, nakon što je bio u stalnom padu gotovo godinu dana, u odnosu na oko 1,22 dolara prošlog lipnja. Zajednička europska valuta je ranije ovog tjedna pala na nešto iznad 1,03 dolara.

Dolar je ojačan averzijom prema riziku na tržištima jer su zabrinutost zbog ruskog rata u Ukrajini, rastuće inflacije, problema u lancu opskrbe, usporavanja rasta i pooštravanja monetarne politike natjerali ulagače prema tradicionalnoj imovini "sigurne luke".

Sužavanje između dvije valute također je potaknuto razlikama u monetarnoj politici među središnjim bankama. Federalne rezerve SAD-a ranije ovog mjeseca podigle su referentne stope zaduživanja za pola postotnog boda, što je drugo povećanje u 2022., budući da nastoji obuzdati inflaciju koja je na najvišoj razini u 40 godina, piše CNBC.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je u utorak da središnja banka neće oklijevati nastaviti podizati stope sve dok se inflacija ne spusti na upravljivu razinu i ponovio je svoju obvezu da je približi Fedovom cilju od 2 posto.

Europska središnja banka, za razliku od Fed-a i Bank of England, tek treba povisiti kamatne stope unatoč rekordno visokoj inflaciji diljem eurozone. Međutim, to je signaliziralo kraj svog programa kupnje imovine, a kreatori politike u posljednje su vrijeme imali više jastrebov ton.

Kreator politike ECB-a Francois Villeroy de Galhau izjavio je u ponedjeljak da prekomjerna slabost eura prijeti stabilnosti cijena u bloku, povećavajući cijenu uvozne robe i robe denominirane u dolarima i dodatno potičući pritiske na cijene koji su doveli inflaciju u eurozoni na rekordno visoke.

Sam Zief, globalni voditelj FX strategije u JPMorgan Private Bank, rekao je u srijedu za CNBC da bi put do pariteta zahtijevao “smanjenje očekivanja rasta za europodručje u odnosu na SAD, slično onome što smo dobili neposredno nakon invazije Ukrajine.”

"Je li to moguće? Naravno, ali to sigurno nije naš osnovni scenarij, pa čak i u tom slučaju, čini se da euro po paritetu postaje vaš najgori scenarij”, rekao je Zief.

Dodao je da, uzevši sve parametre u obzir kao i očekivanja, euro trenutačno izgleda "nevjerojatno jeftino".

“Mislim da nema mnogo klijenata koji će se za dvije do tri godine osvrnuti na prošlost i misliti da je kupnja eura ispod 1,05 dolara bila loša ideja”, rekao je Zief.

Napomenuo je da su Fed-ov agresivni ciklus povećanja kamatnih stopa i kvantitativno zaoštravanje tijekom sljedeće dvije godine već uračunati u dolar, a isto je stajalište ponovio Stephen Gallo, europski voditelj FX strategije u BMO Capital Markets.

Gallo je također rekao za CNBC putem e-pošte da nije samo mogućnost materijalne razlike u politici između Fed-a i ECB-a ono što će utjecati na par EURUSD.

"To je također evolucija temeljnih tokova platne bilance eura i izgledi za dodatne negativne šokove u opskrbi energijom, koji također vuku valutu niže", rekao je.

“U podacima koje pratimo nismo vidjeli dokaze velikog povećanja kratkih pozicija u EURUSD-u na dijelu sredstava s financijskom polugom, što nas navodi na uvjerenje da je EUR slab zbog pogoršanja temeljnih tokova.”

Tagovi: euro, dolar, forex, tržište valuta, Jerome Powell, Federalne rezerve, Sam Zief
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE