GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Euro i dolar gotovo izjednačili vrijednost

Euro i dolar gotovo izjednačili vrijednost
PARITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 16:17
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Oko 9.45 sati po srednjoeuropskom vremenu na burzi u Frankfurtu trgovalo se po 1,0079 dolara za jedan euro, čime su se dvije valute približile paritetu, što se nije dogodilo od stvaranja jedinstvene europske valute 1999. godine.

Euro je u utorak počeo tonuti u odnosu na dolar, a njegova vrijednost nastavlja padati zbog očekivanja ulagača da će se eurozona naći u recesiji zbog rastuće inflacije.

Vrijednost eura u odnosu na dolar također je na udaru zbog monetarne politike američke središnje banke (Fed) koja se u borbi protiv rastuće inflacije odlučila na agresivniju politiku od, s druge strane, Europska središnja banka, koja namjerava polako dizati kamatne stope.

Vrijednost eura trenutno se na burzi u Frankfurtu kreće oko 1,01 dolar, dok je njegova najviša današnja vrijednost bila 1,0170 dolara.

No, prema predviđanjima analitičara, vrijednost eura bi tijekom dana mogla dodatno pasti nakon objave lipanjskih podataka o zaposlenosti i stopi nezaposlenosti u SAD-u.

Gospodarski rast u eurozoni bio je ozbiljno pogođen rastućom inflacijom u lipnju. Indeks menadžera nabave (PMI) analitičke tvrtke S&P Global otkrio je da je indeks pao s 54,8 bodova u svibnju na 52 boda u lipnju. Najniža je to razina u posljednjih 16 mjeseci, ali i dalje ostaje iznad 50 bodova, što ukazuje na rast gospodarske aktivnosti.

Tagovi: euro, dolar, forex, tržište valuta, Federalne rezerve, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE