GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU želi prepoloviti uporabu pesticida do 2030. godine

EU želi prepoloviti uporabu pesticida do 2030. godine
PESTICIDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 09:58
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija želi prepoloviti uporabu kemijskih pesticida do 2030. kako bi se zaustavio pad broja oprašivača, što je plan koji će vjerojatno izazvati kritike onih koji traže postupno ukidanje kemijskih tvari, ali i poljoprivrednika koji tvrde da će doći do propadanja usjeva.

Komisija želi obvezati EU da prepolovi uporabu kemijskih i "visokorizičnih" pesticida do 2030. godine, piše u nacrtu dokumenta dostupnom na uvid Reutersu i koji bi trebao biti objavljen 20. svibnja.

Nije objašnjeno što znači visoki rizik ni kako će se provesti smanjenje.

Komisija odbija komentirati neobjavljene nacrte koji su radni dokumenti te su podložni promjenama dok nisu usvojeni.

Plan Komisije da učini poljoprivredu održivijom, koji bi također trebao biti donesen 20. svibnja, možda detaljnije objasni dokument.

Pčelari u zapadnoj Europi javljaju o padu broja pčela i gubicima u pčelinjim kolonijama tijekom zadnjih 15 godina, objavila je Europska agencija za sigurnost hrane. Upozorava da taj trend ugrožava 76 posto proizvodnje hrane u Europi koja ovisi o oprašivanju.

Već su 2018. godine europski regulatori zabranili upotrebu neonikotinoidnih insekticida na otvorenom, što znači da se oni mogu koristiti samo u zatvorenim saklenicima.

Europski zakonodavci već su pozvali na obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida u Uniji. Organizacija za organsku hranu i uzgoj IFOAM također se zalaže za ambicioznije ciljeve od nacrta prijedloga tj. 80-postotno smanjenje sintetičkih pesticida do 2030. i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Nacrtom prijedloga predviđen je i cilj da se do 2030. zasadi tri milijarde stabala u EU kako bi se pomoglo apsorpciju ugljičnog dioksida iz atmosfere i gradove učinio zelenijima.

Tagovi: pesticidi, Europska unija, Europska komisija, oprašivači
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE