GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Pad indeksa veći od 1,5%

EU tržišta: Pad indeksa veći od 1,5%
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 10:27
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer ulagači strahuju da će zbog širenja koronavirusa paraliza dijelova gospodarstva potrajati još mjesecima, što bi, unatoč velikim monetarnim i fiskalnim poticajima, dovelo do duboke recesije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 2,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 2,15 posto, na 5.391 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,60 posto, na 9.481 bod, a pariški CAC 2,50 posto, na 4.243 boda.


Prošloga su tjedna ti indeksi snažno porasli, zahvaljujući mjerama najvećih svjetskih gospodarstava za ublažavanje gospodarskih šteta od koronakrize.

No, mnogi dijelovi gospodarstva jednostavno su paralizirani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje koronavirusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga su, među ostalim, analitičari JPMorgana povećali svoju procjenu pada globalnog gospodarstva u prvom polugodištu na 10,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Smanjili smo procjene za globalni BDP, uzevši u obzir daljnje širenje koronavirusa u svijetu, kao i povećane gospodarske štete zbog mjera koje su nužne za suzbijanje zaraze“, poručili su analitičari te banke.

Vlasti najvećih svjetskih gospodarstava poduzimaju niz mjera kako bi ublažile predstojeću recesiju. Središnje banke smanjile su kamatne stope i uvele mjere za poboljanje likvidnosti na financijskim tržištima.

Jutros je kineska središnja banka dodatno smanjila ključnu repo stopu za 0,20 postotnih bodova, a monetarnu su politiku dodatno olabavile i singapurske te novozelandske monetarne vlasti.

No, Rodrigo Catril, strateg u NAB-u, kaže da je glavno pitanje na tržištima hoće li svi ti poticaji biti dovoljni da bi globalno gospodarstvo izdržalo udar 'koronakrize'.

„Za odgovor na to pitanje trebali bi se znati razmjeri blokada i koliko će se dugo te mjere provoditi. No, to je velika nepoznanica i tržišta će ostati nesigurna sve dok odgovor na to pitanje ne bude jasniji“, kaže Catril.

Britanske vlasti upozorile su svoje građane da bi mjere blokade mogle potrajati mjesecima, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump produžio preporuke za socijalne restrikcije do kraja travnja, premda je još nedavno najavljivao otvaranje gospodarstva do uskršnjih blagdana.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu otprilike 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao oko 1,60 posto.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, JPMorgan, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE