GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Najave pokretanja ekonomije podigle indekse

EU tržišta: Najave pokretanja ekonomije podigle indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 10:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer su ulagače ohrabrile najave sve više zemalja o postupnom ponovnom pokretanju gospodarskih aktivnosti, koje su zbog koronakrize tjednima bile blokirane.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1,2 posto, nakon što je jučer potonuo 3,3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 5.637 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 10.378 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.391 bod.

Europske ulagače ohrabrile su vijesti o padu broja umrlih od koronavirusa u Španjolskoj i Italiji u odnosu na prethodne dane, što budi nadu da je dosegnut vrhunac širenja tog virusa.

Uz to, sve veći broj europskih zemalja najavljuje popuštanje restriktivnih mjera u vezi javnog života i poslovanja, nakon dužeg razdoblja blokade.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, na 19.290 bodova.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Promet u trgovini na malo u SAD-u pao je u ožujku 8,7 posto, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci.

Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

Sve to ukazuje na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a.

Uz to, industrijska je proizvodnja u ožujku potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz ožujka, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da bi u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti i 10,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada dijelova gospodarstva u travnju proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto.

Međunarodni monetrani fond (MMF) objavio je, pak, u četvrtak da bi rast gospodarstva u azijskoj regiji u ovoj godini mogao skliznuti na nulu, po prvi put u 60 godina, jer su izvoznici pogođeni slabljenjem potražnje, dok su mjere protiv virusa natjerale ljude da ostanu kod kuće.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE