GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Indeksi rastu nakon dogovora u Bruxellesu

EU tržišta: Indeksi rastu nakon dogovora u Bruxellesu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 09:59
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su čelnici Europske unije postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu, kojemu prijeti duboka recesija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1 posto, nakon što je jučer porastao 0,9 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,50 posto, na 6.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,35 posto, na 13.224 boda, a pariški CAC 1,05 posto, na 5.143 boda.


Europske ulagače ohrabrila je vijest da su rano jutros čelnici Europske unije postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 750 milijardi eura.

Postigli su i dogovor o sedmogodišnjem proračunu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate.

O tome posljednjih dana izvještavaju farmaceutske kompanije, kao što su AstraZeneca, CanSino Biologics te partnerstvo između Pfizera njemačke biotehnološke kompanije BioNTech.

Zbog toga ulagači i dalje ignoriraju podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je dosad tim virusom zaraženo više od 14 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

Samo u SAD-u broj umrlih premašio je 140 tisuća, a zaraženih 3,7 milijuna, pri čemu u 42 od 50 saveznih država broj zaraženih raste.

To će zasigurno usporiti oporavak američkog gospodarstva, pa se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca.

O tome će se ovoga tjedna raspravljati u Kongresu.

„Kongres će vjerojatno prihvatiti nove poticaje do prvog tjedna kolovoza. Još se ne zna iznos poticaja, no špekulira se da bi mogao biti između 1.000 i 1.500 milijardi dolara”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,9 posto i dosegnuo najvišu razinu od veljače.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, na 22.884 boda.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, AstraZeneca, CanSino Biologic, BioNTech, Pfizer, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE